Мъж предложи 72 милиона долара, за да му позволят да търси на сметище изгубен диск с биткойни

Мъж предложи 72 милиона долара, за да му позволят да търси на сметище изгубен диск с биткойни
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.01.2021
  • Сподели:

Жител на британския град Нюпорт се обърна към местните власти, за да му позволят да търси в общинско сметище своя твърд диск, който той случайно е изхвърлил през 2013 г. и който съдържа неговите биткойни, които понастоящем имат стойност 210 милиона паунда (288 милиона долари).


През 2013 г. Джеймс Хауелс, 35-годишен компютърен инженер, почистил къщата си и едва по-късно осъзнал, че е изхвърлил твърдия диск със 7500 биткойни вместо друг празен диск.


След като предишната му молба беше отхвърлена, Хауелс сега предлага на общинския съвет 25% от сумата, или 72 милиона долара, в случай че успее да възстанови загубеното.


„Бих искал да получа възможността да седна с лицата, вземащи решения, и да им представя своя план за действие", каза Хауелс пред вестник Южен Уелс Аргус, съобщавайки, че е подкрепен от хедж фонд, готов да осигури финансирането на проекта.


Програмистът обяснява, че през 2013 г. когато контейнерът за боклук бивал напълнен, получавал сериен номер, преди да бъде прехвърлен в яма и заровен. Била е зададена и референтна координатна мрежа.


„Бих могъл да вляза в дневника на депото, да идентифицирам седмицата, в която изхвърлих твърдия диск, да идентифицирам серийния номер на контейнера и след това да взема ориентир по мрежата", казва компютърджията.


Хауелс вярва, че въпреки и след толкова много години, данните все още могат да бъдат възстановени. „Външният калъф може да е ръждясал, но дискът, в който се съхраняват данните, все още може да работи", каза той.


Тази възможност обаче намалява с времето, според Хауелс, който предлага ако успее средствата, които ще даде, да бъдат прехвърлени под формата на подкрепа за пациенти с Covid-19 в неговия град.


Градският съвет на Нюпорт обаче посочи, че „разходите за изкопаване, съхранение и обработка на отпадъците могат да включват милиони лири, без гаранция за намиране на устройството или сигурност, че то ще функционира".
Освен това от институцията посочват, че търсенето не е възможно съгласно действащите лицензи и че самата дейност може да има сериозно въздействие върху околната среда в района, причини, поради които твърдят, че не могат да му помогнат.

Станете почитател на Класа