Мексиканската прокуратура оневини генерал Салвадор Сиенфуегос

Мексиканската прокуратура оневини генерал Салвадор Сиенфуегос
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.01.2021
  • Сподели:

Прокуратурата на Мексико (FGR) реши да не преследва бившия министър на отбраната генерал Салвадор Сиенфуегос, обвинен в трафик на наркотици в САЩ.


„От извършения анализ беше направено заключението, че генерал Салвадор Сиенфуегос Зепеда никога не е имал среща с членовете на престъпната организация, разследвана от северноамериканските власти; нито е поддържал някаква комуникация с тях, нито е извършвал действия, насочени към защита или помощ на посочените лица. Използването на електронно оборудване или средства в полза на престъпната група също не е потвърдено.", се казва в изявление на прокуратурата, публикувано в местните медии.


„Няма данни или симптоми за получаване на нелегален доход или необичайно увеличение на активите му, според заеманата от него публична служба", отбелязват те.


Сиенфуегос беше арестуван в Лос Анджелис на 16 октомври, за да бъде преместен в Ню Йорк и да бъде изправен пред съдебен процес за трафик на наркотици и пране на пари. Случаят предизвика раздразнението на правителството на Мексико, което поиска от Министерството на правосъдието на САЩ да оттегли обвиненията пред федерален съд, което в крайна сметка се случи.


Така бившият министър на отбраната бе репатриран в Мексико, където бе освободен, въпреки че бе уведомен, че ще е разследван от FGR за същите престъпления, за които бе обвинен в Съединените щати. Сега той е напълно оневинен.

Станете почитател на Класа