САЩ добавиха и Xiaomi в своя черен списък

САЩ добавиха и Xiaomi в своя черен списък
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.01.2021
  • Сподели:

Акциите на китайския производител на смартфони Xiaomi регистрираха рязък спад в петък, след като Министерството на отбраната на САЩ го добави към своя черен списък, заради предполагаемата му връзка с армията на азиатската държава.


Стойността им спадна с 10,6% при откриването на Хонконгската фондова борса.


„Департаментът по отбраната е решен да подчертае и да противодейства на стратегията за развитие на военно-гражданския синтез на Китайската народна република, която подкрепя целите за модернизация на Народната освободителна армия (НОАК), като осигурява нейния достъп до съвременни технологии и опит, придобит и разработен дори от онези китайски компании, университети и програми за развитие, които изглеждат като граждански образувания", се казва в изявление на Пентагона.


Министерството на отбраната на САЩ посочи, че първоначалният черен списък е публикуван през юни 2020 г. и ще бъде актуализиран отново „според нуждите".


Към днешна дата списъкът включва China Aviation Industry Corporation, China Aerospace Science and Technology Corporation, Huawei и China Railway Construction Corporation, наред с други организации.

Станете почитател на Класа