Microsoft, Oracle & Co на пълни обороти готвят паспорти за ваксиниране срещу Covid-19

Microsoft, Oracle & Co на пълни обороти готвят паспорти за ваксиниране срещу Covid-19
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Американските технически и здравни гиганти обединиха усилията си, за да пуснат поредния паспорт за ваксинация Covid-19, уж за връщането към международните пътувания, но всъщност повдигат повече въпроси за бъдещето на неприкосновеността на личния живот.


Заедно със здравната организация с нестопанска цел Mayo Clinic, здравни и технологични компании, включително Microsoft, Salesforce и Oracle, се обединиха, за да формират Инициативата за ваксинация, целяща разработването на сигурен „здравен паспорт", който проследява през границите ваксинационния статус на носителя.


В прессъобщение се твърди, че такива паспорти са необходими, „за да се върнем безопасно към пътуване, работа, училище и живот, като същевременно защитават поверителността на данните"


Групата работи върху технология, която ще позволи на ваксинираните да носят криптирано копие на своите "имунизационни данни", съхранявани в избрания от тях цифров портфейл. Ако получателят няма смартфон, той може да получи хартиена версия, отпечатана със специализиран QR код. Участниците подчертаха, че искат да направят "електронния достъп до ваксинации, тестове и други медицински досиета достъпен както за богатите, така и за бедните, толкова лесен, колкото онлайн банкирането", по думите на изпълнителния директор на Oracle Майк Сицилия.


Все още обаче няма доказателства, че получаването на наскоро одобрените ваксини Pfizer-BioNTech или Moderna всъщност ще спрат получателя да разпространява вируса, както признаха и двете компании. Въпреки това членовете на VCI смятат, че възможността да представят доказателство за инокулация е жизненоважна стъпка към възобновяването на международните пътувания и че правителствата и авиокомпаниите скоро ще изискват пътниците да носят такива доказателства със себе си.


Докато VCI и други разработчици на паспорти за ваксини като CommonPass настояват, че тези проекти са резултат от нарастващото търсене на правителства и туристическата индустрия за доказателство за ваксинация, някои в тази индустрия вярват, че изискването на паспорти за ваксини всъщност би означавало смърт на туризма. Миналия месец ръководителят на Световния съвет за пътувания и туризъм предупреди, че правителствата, които задължават пътуващите да носят сертификати за ваксинация, ще "убият техния сектор", докато правозащитната организация Privacy International твърди, че здравните паспорти бързо ще се превърнат в "глобален документ за самоличност" и ще засегнат сериозно човешката свобода.

Станете почитател на Класа