Foreign Affairs: Макфол предлага на Байдън своята „програма за сдържане“ на Русия

Foreign Affairs: Макфол предлага на Байдън своята „програма за сдържане“ на Русия
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.01.2021
  • Сподели:

Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол е уверен, че промените в политиката на САЩ спрямо Русия ще станат очевидни веднага след встъпването в длъжност на Джо Байдън. Разработването на нова стратегия трябва да започне с анализ и точна оценка на степента на заплаха от Русия на Путин, както и търсенето на начини, които ще позволят на САЩ да й се противопоставят ефективно в различни области, пише американският дипломат в статия за Foreign Affairs.

 

Веднага след церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, някои аспекти на политиката на Вашингтон спрямо Русия ще се променят, прогнозира бившият посланик Майкъл Макфол във Foreign Affairs.

 

Той е уверен, че новият президент на САЩ "вече няма да се стреми да се сприятелява с руския президент Владимир Путин", както направи Тръмп, но ще започне да критикува "агресивните действия" на Кремъл без колебание.

 

Според прогнозите на Макфол администрацията на Байдън също ще „върне либералните норми и демократичните ценности в политиката на САЩ спрямо Русия“, което ще се превърне в засилена критика към „руската автокрация“ и по-активна борба за правата на човека. Освен това предишната "ера на упреци и критики" срещу НАТО и трансатлантическите съюзници на САЩ ще приключи незабавно, подчертава статията.

 

Ще бъде много по-трудно да се разработи нова, всеобхватна стратегия спрямо Русия, която би установила "правилния баланс между сдържането на Москва и взаимодействието с нея в тесни сфери на общи интереси", предупреждава дипломатът. За целта той препоръчва на администрацията на Байдън „да се отърве от митовете и заблудите, които дълги години не позволяват на САЩ да оценяват Москва аналитично“ и да ги замени с „точна оценка за това каква заплаха наистина представлява Русия на Путин“ и как САЩ могат ефективно да се противопоставят на това ...

 

Американските възприятия за Русия сега са изкривени от погрешни схващания и заблуди, обяснява Макфол: "Например, много анализатори погрешно вярват, че Русия е отслабваща сила в упадък." Но подобен анализ отдавна е остарял, в статията се подчертава: „Русия не е слабата и разлагаща се държава, която беше през 90-те години. Въпреки негативните демографски тенденции и ограничаването на пазарните реформи, тя отново се превърна в една от най-мощните държави в света, чиято военна, кибернетична, икономическа и идеологическа мощ е много по-голяма, отколкото повечето американци могат да си представят.

 

Трябва да се има предвид, че Русия все още е основна военна сила и една от двете ядрени суперсили, отбелязва авторът: „Путин инвестира огромни суми в ядрена модернизация, но САЩ не. Той също така е посветил огромни ресурси за модернизиране на руските конвенционални сили." По негово мнение руската армия сега представлява значителна заплаха за Европа и дори превъзхожда НАТО в някои отношения, включително броя на танковете, крилатите ракети и броя на войските на границата между НАТО и Русия.

 

Президентът Путин също инвестира сериозно в космически оръжия, разузнаване и кибер способности, за които САЩ "научиха по трудния начин, когато миналата година беше разкрита голяма руска хакерска кампания", се казва в статията. Според автора по отношение на общия военен потенциал Русия вероятно е на трето място в света. И въпреки че Москва, в сравнение с Вашингтон, има по-малко официални международни съюзи, отношенията й с Китай, включително укрепване на военните връзки, продължават да се укрепват и днес, пише Foreign Affairs.

 

И ако от икономическа гледна точка Русия все още значително изостава от САЩ и Китай, тя все още не е държава с такава „разрушена икономика“, както си го представят много американци, подчертава статията. Тя е класирана на 11-то място в света по икономика и на 6-то място по паритет на покупателната способност. В същото време руският БВП на глава от населението е по-голям от БВП на Китай, отбелязва списанието.

 

В същото време, особена опасност, според автора, представлява фактът, че президентът Путин „демонстративно се опитва да се позиционира като лидер на нелиберален, консервативен свят, който по негово определение е пряко противоположен на американския либерален интернационализъм“. За да освободи европейците от имперския контрол на НАТО, той защитава суверенитета, а за защита на автокрацията той критикува САЩ за подкрепата на така наречените цветни революции, се подчертава в статията.

 

За да се противопостави на това, което той нарича „западен либерален упадък“, руският лидер популяризира своята интерпретация на християнските, традиционни семейни ценности, които са в основата на „руската идентичност“ и възраждащите се консервативни движения по целия свят, пише Foreign Affairs.

 

Междувременно „Путинизмът печели новопросветените“, главно в Европа, но също така и в САЩ и други части на планетата, авторът предупреждава: „В почти всяка европейска държава, както и в САЩ, има политическа партия или движение, което не подкрепя толкова западен либерализъм, колкото нелиберален путинизъм. Твърде дълго американските служители пренебрегват това идеологическо измерение на американско-руската конкуренция. "

 

Според Макфол Путин е изключително агресивен лидер с далеч по-ревизионистки възгледи от китайския си колега. Господарят на Кремъл е уверен, че е в състояние на война със САЩ, техните съюзници и международните институции, които Вашингтон е създал и подкрепя в момента, се подчертава в статията: „Путин вече не иска да си сътрудничи със Запада или дори да заема достойно място в либералния международен ред ... По-скоро той се стреми да унищожи този ръководен от Съединените щати ред. "

 

Според прогнозите на автора Путин, след много години на власт, „се е застоял във възгледите и убежденията си“, така че той няма да промени мнението си за Америка, която смята за заплаха, нито да подкрепи всякакви опити на администрацията на Байдън да възобнови мащабен положителен двустранен дневен ред. „Байдън и екипът му трябва да признаят, че Путин скоро няма да спре атаките си срещу демокрацията, либерализма и международните институции. Следователно за още дълго време те трябва да съдържат Русия на Путин и да провеждат политика на сплашване срещу нея “, препоръчва Макфол.

 

Байдън и неговият екип за национална сигурност трябва да изоставят остарелите идеи за заплахата, породена от Русия, и да формулират нова политика за ограничаване на икономическото, военното и политическото влияние на Кремъл, уверен е авторът. Според него Вашингтон може да „се противопостави на изпълнението на идеологическия проект на Путин“, дори да поддържа сътрудничество с руското правителство в определени тесни области от взаимен интерес и да „задълбочава връзките с руското общество като цяло“.

 

В този случай „ограничаването на Русия“ трябва да започне преди всичко на територията на САЩ, подчертава авторът. По негово мнение администрацията на Байдън трябва активно да се ангажира с Конгреса и да отдели повече ресурси за ограничаване на "руските кибер заплахи", особено по отношение на критична инфраструктура като американската банкова система, енергийните мрежи, военните сили и ядрените оръжейни системи. Той също така трябва да поеме допълнителна отговорност за повишаване на киберсигурността за всички американци.

 

Процесът на ограничаване трябва да включва и икономически компонент, обяснява Макфол: „Путин използва руски компании и капитал, за да развива своите външнополитически интереси. Следователно САЩ и други западни страни трябва да разработят стратегия за ограничаване на икономическата мощ на Москва чрез затягане на изискванията за прозрачност на финансовата дейност на Русия в САЩ, както и в европейските и азиатските страни. Руските икономически проекти, които се изпълняват на Запад с ясно геополитически цели, като например изграждането на газопровода "Северен поток 2", трябва да бъдат блокирани."

 

За да ограничи „разпространението на идеологическата мощ на Путин в Съединените щати“, администрацията на Байдън трябва също да разработи по-ясни правила и разпоредби, които изискват Русия да бъде по-прозрачна в усилията си да влияе на общественото мнение на САЩ, независимо дали чрез традиционни или социални медии, фондации, благотворителни организации или неправителствени организации (НПО), подчертава статията. Освен това вътрешното ограничаване трябва да "включва мерки за противодействие на руската намеса в изборите в САЩ в бъдеще", пише Foreign Affairs.

 

Успоредно с това е необходимо да се приложи политика на ограничаване в чужбина, която обикновено започва с политика на сплашване, се казва в статията. От 2014 г. членовете на НАТО вече се ангажираха да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП, разположиха допълнителни войски в Естония, Латвия, Литва и Полша и отпуснаха допълнителни средства за противодействие на кибератаките и дезинформационните операции.

 

Освен това САЩ инициираха многомилиарден проект за увеличаване на военното си присъствие в Европа и спомогнаха за стимулиране на действия за готовност на НАТО, което да позволи на алианса да разположи около 300 000 военнослужещи, 30 военноморски кораба и 30 въздушни ескадрили в източните държави-членки в рамките на 30 дни. докладвано от Foreign Affairs.

 

Това са полезни инициативи, но те не са достатъчни, смята Макфол. Според него, "за да отблъсне руската атака", алиансът се нуждае от по-мощен потенциал на конвенционалните сухопътни сили - особено на уязвимия си южен фланг. Освен това НАТО трябва да увеличи мобилността на войските между страните и да се справи с нарастващите политически разделения между държавите-членки, по-специално Унгария, Турция и други съюзници.

 

НАТО също трябва да потвърди ангажимента си към демократичните ценности: да установи минимални стандарти за управление, към които държавите-членки трябва да се придържат и ако не ги спазват, тяхното членство може да бъде спряно, подчертава дипломатът.

 

За осъществяването на тези действия е необходимо да се актуализира ръководството на алианса от САЩ, препоръчва авторът: „Байдън трябва да даде да се разбере, че САЩ отново са готови да защитават съюзниците си в НАТО и работят с лидерите на съюзническите страни за повишаване на бойната готовност на войските“. В същото време, докато потвърждава готовността на САЩ да изпълняват задълженията си към НАТО, Байдън трябва да подчертае, че това е „отбранителен съюз, който никога не е атакувал Русия“. Но най-добрият начин да се запази мира в Европа е "да се даде на Путинясно да разбере, че военната агресия срещу държава членка на НАТО ще му струва скъпо", се казва в статията.

 

В същото време администрацията на Байдън трябва да поддържа, ако не и да затегне, настоящия режим на икономически санкции срещу Москва, за да подкрепи колкото е възможно повече Украйна, пише Макфол: „Екипът на Байдън трябва поне да поддържа санкциите, които са в сила днес, тъй като в Европа нараства умората. Премахването на тези санкции, преди Путин да промени курса към Украйна, би изпратило ужасен сигнал."

 

Администрацията на Байдън също трябва да се опита да окаже подкрепа на други страни, разположени на границата с Русия - Армения, Грузия, Молдова и Узбекистан и всички те "заслужават повишаване на нивото на дипломатически връзки", уверен е авторът.

 

Време е Вашингтон да подкрепи всички свои изявления с дела, подчертава статията: „Путин каза, че либерализмът е остарял и администрацията на Байдън трябва да докаже, че греши - на първо място, като съживи американската демокрация в страната си. В същото време бъдещият президент трябва да изпълни предизборното си обещание да засили ролята на ценностите във външната политика на САЩ, особено по отношение на Русия. " За това трябва да служат нови санкции, обяснява авторът.

 

Освен това, по негово мнение, администрацията на Байдън трябва да преструктурира правителството на САЩ, за да „по-ефективно насърчава либерално-демократичните ценности“ и да реформира Американската агенция за глобални медии (USAGM), която страда много през годините на Тръмп. „Вашингтон не трябва да отговаря на руската пропаганда с американска пропаганда. По-скоро той трябва да се опита да се противопостави на дезинформацията с реални репортажи от достоверни журналисти в Русия, Украйна и другаде в региона “, обяснява Макфол.

 

Той препоръчва на Вашингтон да разработи нови програми и подходи за „подкрепа на независимата журналистика и антикорупционни дейности в Русия и околния регион.“ „Директното американско финансиране на руските медии ще ги компрометира. Вместо това САЩ трябва да се съсредоточат върху предоставянето на краткосрочни възможности за обучение, едногодишни изследователски програми в американски и европейски университети и стажове в западни медийни компании. Образованието и свободният поток от информация са най-ефективните оръжия, които САЩ имат в борбата срещу руската пропаганда “, подчертава статията.

 

Администрацията на Байдън също трябва да насърчава американските платформи за социални медии да „разхлабят фокуса“ и да предоставят по-подходяща информация за съдържанието, излъчвано от Кремъл, смята авторът. За целта той призовава за коригиране на алгоритмите, използвани за класиране и организиране на съдържание в търсачките YouTube, Google и Bing, за да се "намали рейтингът на информацията, разпространявана от Русия чрез нейните пропагандни канали".

 

И когато такова съдържание се появи в резултатите от търсенето, то трябва да бъде публикувано „съчетано с подобно съдържание, предоставено от по-надеждни новинарски организации“, подчертава статията. Например всеки път, когато статия или видео от RT * се появяват при търсене на новини, алтернативният материал на BBC трябва да се появи до него, обяснява Макфол. „Администрацията на Байдън трябва да работи паралелно с други демокрации по света, за да разработи общ набор от закони и протоколи за регулиране на дейността на руските държавни медии, включително ботове и тролове“, се казва в статията.

 

Но дори и активно да ограничава влиянието на Русия у нас и в чужбина, Вашингтон трябва едновременно да се опита да взаимодейства с Кремъл по „малък брой въпроси на взаимноизгодна основа“, както направи по време на Студената война, съветва авторът.

 

По-специално той препоръчва администрацията на Байдън незабавно да започне да взаимодейства с Путин, за да се опита да удължи договора за СТАРТ III. „Този договор не само ще предотврати ненужна надпревара във въоръжаването между Русия и САЩ, но и ще въведе мерки за наблюдение на изпълнението на условията на договора, благодарение на които ще бъде възможно да се получи ценна информация за руските ядрени оръжия и тяхната модернизация“, се подчертава в статията.

Съединените щати също трябва да се опитат да работят с Русия по малък брой общи международни въпроси, като пандемията на коронавируса, глобалното изменение на климата и договорът за неразпространение на ядреното оръжие, чрез международни институции.

 

Но в същото време е необходимо да се "сдържат нейните незаконни действия" в рамките на други международни организации, включително, на първо място, Интерпол, сигурен е Макфол. Според него с течение на времето „установяването и поддържането на връзки с руското общество ще даде възможност да се обезсили антиамериканската пропаганда на Путин и да се развенчаят стереотипите за руснаците, съществуващи в САЩ“.

В по-общ план, висшите служители на администрацията на Байдън трябва да се стремят да установят по-редовен контакт с руските си колеги, за да намалят риска от неразбиране и опасни недоразумения, които могат да доведат до катастрофална ескалация. Авторът заключава: „Колкото и да преговори да водят Вашингтон и Москва, между тях ще продължи да има различия в мненията, съперничество и противоречия по много въпроси. Но неразбирането никога не трябва да е източник на въоръжен конфликт."

* "Не бъркайте: това не е цензура, това е свобода на словото", коментира статията на Макфол Маргарита Симонян, главен редактор на RT и MIA "Россия Сегодня".

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа