Център „Гамалея“:Имунитетът на първите ваксинирани със Sputnik V трае вече 9 месеца

Център „Гамалея“:Имунитетът на първите ваксинирани със Sputnik V трае вече 9 месеца
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    22.01.2021
  • Сподели:

Руският микробиолог Денис Логунов, заместник-директор на центъра "Гамалея" - чиито учени създадоха ваксината Sputnik V срещу covid-19 - потвърди тази сряда, че всички служители на тази институция, които са били ваксинирани сред първите, запазват имунитета си срещу коронавирус вече девет месеца.


Логунов обясни, че ваксинираните със Sputnik V имат по-високо средно ниво на антитела от тези, възстановени от болестта. И въпреки че все още няма официална оценка за това колко дълго ще се поддържа този имунитет, която ще се определя от резултатите от клиничните изпитвания, ученият увери, че заключенията ще бъдат публикувани веднага след получаването им.


От друга страна, Логунов не уточни за какво се отнася, когато говори за имунитет: дали става въпрос само за наличието на антитела в организма на ваксинираните или те са развили имунен отговор под формата на Т-клетки, които директно убиват вируса, след като попадне в тялото.


Международната научна общност все още не знае колко антитела - които служат за блокиране на проникването на вируса в тялото - трябва да присъстват, за да гарантират защита, нито колко от тези антитела са способни да блокират вируса по време на потенциален контакт с патогена.


Директорът на центъра „Гамалея" Александер Гинтсбург беше ваксиниран със Sputnik V на 30 март, заедно с колегите си, а през първите осем месеца нивото или титърът на антителата му беше 1/3 200.


"Мисля, че не само защото ваксината е прекрасна, а защото имаше много висок първоначален титър и защото нарушавам правилата и винаги минавам без маска. Тъй като вирусът присъства сега на всички обществени места, в транспорта и в магазините, моята имунна система е в постоянен контакт с вируса и е постоянно активна ", каза ученият в интервю за RT.


Ваксинацията срещу Sputnik V не изключва последващата възможност за заразяване с коронавирус, признава той, но потвърждава, че в такъв случай това би било асимптоматичен епизод на заболяването или само със симптоми на „лек грип, с температура 37 , 5 и запушване на носа и при всички случаи без белодробни инфекции и без нужда от хоспитализация".

Станете почитател на Класа