Тръмп си отиде и Amazon мигом предложи на Байдън помощ за разнасяне на ваксините. А къде бяхте преди месец?

Тръмп си отиде и Amazon мигом предложи на Байдън помощ за разнасяне на ваксините. А къде бяхте преди месец?
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    22.01.2021
  • Сподели:

Още в първия му ден като президент, Amazon предложи на Джо Байдън да помогне за ускоряване разпространението на ваксини срещу Covid-19, карайки наблюдателите да се питат защо най-големият търговец на дребно в света не го направи преди Доналд Тръмп да напусне Белия дом.


„Amazon е готов да ви помогне да постигнете целта си да ваксинирате 100 милиона американци през първите 100 дни от вашата администрация. Нашият мащаб ни позволява да окажем незабавно съществено въздействие в битката срещу Covid-19 и ние сме готови да ви помогнем в това усилие", заяви в писмо до Байдън Дейв Кларк, главен изпълнителен директор на потребителското звено на Amazon.


Докато някои американци приветстваха предложението, предвид възможностите на Amazon като световен лидер в разпространението, за повечето това изглеждаше зловещо и агонизиращо, след скока на заболелите американци до над 4 000 на ден по-рано този месец и натрупаният брой 400 000 загиналите в страната от вируса.


Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос и Тръмп враждуват поне от 2015 г., а политическите донори на Amazon предпочитат демократите пред републиканците с голяма разлика. Точно както председателят на американската камара Нанси Пелоси призна, че е спряла законодателството за облекчение от Covid-19, за да не позволи на Тръмп да изглежда добре - и точно както Pfizer забави новините за положителните резултати от изпитанията на ваксината, докато Тръмп загуби изборите на 3 ноември - Amazon явно е имал същите политически причини за избора на време да предложи помощ на Байдън, минути след встъпването му в длъжност. Това е жестокост към страдащите, заявиха потребители на социалните медии.


„Добре е да знаем, че се интересувате повече от политическата си програма, отколкото от живота на американците", каза един потребител на Twitter. "Къде бяхте преди месец?" попита друг. „С други думи, Amazon избра да остави американците да умират, вместо да направи това по време на администрацията на Тръмп." „Онези, които умряха, докато Amazon задържаше помощта си, бяха просто допълнителни щети отляво", казва още един наблюдател. Авторът и комик Тим Йънг заяви, че „Amazon е мълчал седмици след започване на ваксинациите в САЩ в средата на декември, защото„ Orange Man bad "е по-важно от грижата за сънародниците американци."


В писмото си до Байдън онлайн търговецът повтори искането си да се преместят неговите 800 000 американски служители в списъка с приоритетни получатели на ранни ваксини. „Поели сме ангажимент да подпомагаме усилията за ваксинация на вашата администрация, да работим заедно, за да защитим нашите служители и продължаваме да предоставяме основни услуги по време на пандемията", каза Кларк.


Докато провежда кампания, Байдън предупреди за „тъмна зима с ужасяващ брой смъртни случаи на Covid-19", за които той обвини на Тръмп. След като Байдън вече е президент, предложението на Amazon за ускоряване на разпространението на ваксината може да е само част от промяната в политическия тон около вируса.

Станете почитател на Класа