Президентът на Аржентина се ваксинира със Sputnik V

Президентът на Аржентина се ваксинира със Sputnik V
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Президентът на Аржентина, Алберто Фернандес, си инжектира в четвъртък ваксината Sputnik V срещу коронавирус, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология Гамалея на Русия.


„Благодаря на Института Гамалея за неговата научна работа, на тези, които работиха, за да се свържат с нас, и на целия здравен персонал в страната ни за огромния им ангажимент", каза президентът, след като получи първата доза.


61-годишният Фернандес се ваксинира в болница Posadas в Буенос Айрес, след като Националната администрация по лекарствата, храните и медицинските технологии (ANMAT) препоръча употребата на Sputnik V при хора над 60-годишна възраст.


Той обаче не е първият човек на тази възраст, който ваксиниран срещу covid-19 в латиноамериканската държава. В сряда министърът на здравеопазването на провинция Буенос Айрес Даниел Голан стана първият човек на възраст над 60 години, получил ваксината Sputnik V в Аржентина.


Sputnik V е единствената ваксина, одобрена и доставена досега от правителството на Аржентина, което планира да ваксинира 10 милиона граждани през първите месеци на годината.


Кампанията за имунизиране на населението започна на 29 декември, след като се получиха първите 300 000 дози от Москва.


Втора пратка, със същия брой единици, пристигна в южноамериканската държава миналата събота и във вторник започна прилагането на втората доза на вече ваксинираните хора.


Sputnik V използва човешка аденовирусна технология от два различни вектора, Ad26 и Ad5, в две инжекции. Това решение не съдържа живи човешки аденовируси, а аденовирусни вектори, които не се размножават и са напълно безопасни за здравето.


Двете дози от руската ваксина, като тези на Pfizer и BioNTech, се дават през интервал от 21 дни. Първата инициира имунния отговор с развитието на антитела срещу SARS-CoV-2, докато втората трябва да засили неговите ефекти. Пълната ефикасност се постига до около седмица след втория прием.

Станете почитател на Класа