Унгария е първата държава от ЕС, одобрила руската ваксина Sputnik V

Унгария е първата държава от ЕС, одобрила руската ваксина Sputnik V
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Още две държави са дали одобрение за използването на руската ваксина Sputnik V, като унгарският министър Гергели Гуляс заяви, че страната му е станала първият член на ЕС, одобрил формулата.


Разработена от московския институт Гамалея, "Спутник V" първоначално не беше сред изброените за поръчване от Брюксел и все още се разглежда от централния регулатор на блока - Европейската агенция по лекарствата (EMA). Докато Унгария вече е получавала дози като част от клиничните изпитания, Гуляс, който е ръководил голяма част от реакцията на коронавирус в страната, заяви в четвъртък пред журналисти, че се надява скоро да бъде осигурено „по-голямо количество от ваксината".


В изявление, публикувано на уебсайта на Sputnik V, Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции, финансирал развитието на ваксината, приветства че „Унгария е първата държава от ЕС, осъзнала всички предимства на ваксината Sputnik V и разрешила използването й. Това решение е много важно, тъй като показва, че безопасността и ефикасността на ваксината от над 90 процента са високо оценени от нашите партньори в Унгария."


Преди това Унгария беше рискувала да се сблъска с ЕС заради интереса си към ваксината, осигурявайки флакони за изследвания и анализи извън колективните планове на блока. Ерик Мамер, представител на Европейската комисия, заяви пред журналисти, че „няма съмнение, че всяка ваксина, предоставена на разположение във всяка държава членка, първо трябва да бъде одобрена от собствения централизиран регулатор". „Не водим преговори нито с руски, нито с китайски компании, това е европейската стратегия за ваксиниране. Всички държави-членки се присъединиха към този процес." каза Мамер.


По-рано тази седмица обаче бе съобщено, че EMA разглежда формулата и се очаква Будапеща да изчака разрешението, вероятно още на 29 януари, преди да започнат инжекциите. Ваксината на британската AstraZeneca, също е одобрена на подобна основа.


В същото време екипът зад Sputnik V обяви, че ОАЕ също са се присъединили към списъка на страните, одобрили ваксината за спешна употреба. В изявление Министерството на здравеопазването и превенцията заяви, че „решението идва като част от цялостното и интегрирано усилие на ОАЕ да осигури повишени нива на превенция срещу вируса и да защити здравето на гражданите и жителите на страната ".


Дмитриев каза „ОАЕ са един от ключовите партньори на Русия в Близкия изток и решението за включване на Sputnik V в националното им портфолио от ваксини е важна стъпка към защитата на населението с една от най-добрите ваксини срещу коронавирус в света. "

Станете почитател на Класа