Байдън се стреми към 5-годишно удължаване на договора НОВ СТАРТ, макар да демонизира Русия

Байдън се стреми към 5-годишно удължаване на договора НОВ СТАРТ, макар да демонизира Русия
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се стреми да удължи с пет години договора НОВ СТАРТ с Русия, една от последните големи сделки за контрол на оръжията между двете нации, който изтича на 5 февруари, каза прессекретарят на Белия дом, Джен Псаки.


„Президентът отдавна е наясно, че договорът НОВ СТАРТ е в интерес на националната сигурност на Съединените щати и това удължаване има още по-голям смисъл, когато отношенията с Русия са състезателни, каквито са в момента", каза Псаки пред репортери, наричайки пакта „котва на стратегическата стабилност между двете страни".


Псаки обаче добави, че Байдън също ще извърши разузнавателна оценка на това, което тя нарече "безразсъдни и състезателни действия" от Москва, цитирайки предполагаемите "щедрости", плащани на афганистански бойци, които многократно бяха отричани от Пентагона, наред с други неща.


„Дори да работим с Русия, за да прокарваме интересите на САЩ, също така ще работим, за да принудим Русия да отчита своите безразсъдни и състезателни действия", каза тя.


И за тази цел президентът също така възлага задача на разузнавателната общност за пълна оценка на киберпробива Solar Winds, намесата на Русия в изборите през 2020 г., използването на химическо оръжие срещу опозиционния лидер Алексей Навални и предполагаемите щедрости на американските войници в Афганистан.


Към днешна дата са предоставени нула доказателства в подкрепа на твърденията за намеса в избори, като подобни твърдения останаха необосновани години наред по време на администрацията на Доналд Тръмп. докато се смята, че хакът Solar Winds произхожда от Съединените щати, според компанията за киберсигурност FireEye,.


Москва отхвърли обвиненията, че Навални е бил отровен по нейно нареждане, иск, оспорван и от лекарите, лекували опозиционера в Сибир. Медиците от клиниката Charite в Германия обаче твърдят, че тестовете им са показали признаци на химически агент в системата на Навални - въпреки че многократните искания на руските власти за получаване резултатите от тестовете и други медицински данни са останали без отговор от Берлин. Оттогава той напълно се възстанови от предполагаемия „опит за убийство".

Станете почитател на Класа