SRF: „Свирене на първа цигулка“ - САЩ ще използват сътрудничеството като инструмент на властта

SRF: „Свирене на първа цигулка“ - САЩ ще използват сътрудничеството като инструмент на властта
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Мнозина в Европа възлагат своите надежди на Джо Байдън и промяната във външната политика в САЩ, отбелязва швейцарският телевизионен канал SRF. Американският президент, независимо дали Тръмп или Байдън, винаги ще поставя на първо място интересите на собствената си държава и ще използва сътрудничеството и работата в екип в международни организации като инструмент на властта. Америка винаги иска да бъде първа цигулка - точно сега тя особено се нуждае от съюзници за да постига това.

 

Мнозина в Европа мечтаят за промяна във външната политика, чиято перспектива беше очертана от новия американски президент Джо Байдън: повече сътрудничество, повече надеждност, по-малко сътресения, каза швейцарският телевизионен канал SRF.

 

Нещо обаче остава същото: американският президент - независимо дали Тръмп или Байдън - преследва интересите на страната си. САЩ трябва да останат номер едно както в икономическо, така и във военно отношение.

 

Америка на първо място беше мотото на Тръмп. Джо Байдън, от друга страна, обещава „американско лидерство“: САЩ отново трябва да станат водеща сила. Според кореспондента тук има определени паралели, но също така и несъответствия между външнополитическите планове на Байдън и наследството на неговия предшественик. Докато Тръмп разчита на индивидуални действия и се занимава с отделни държави, Байдън иска да се върне към стария модел на водещата роля на САЩ в „оркестъра“ на нациите.

 

Както отбелязва SRF, Байдън е убеден, че такива мащабни проблеми като пандемията на коронавируса или глобалното затопляне могат да бъдат решени само чрез глобално сътрудничество. Съответно в първите часове след встъпването му в длъжност светът стана свидетел на завръщането на САЩ към Парижкото споразумение за климата.

 

За Байдън обаче международните организации и конференции са инструмент на властта: те позволяват осъществяването на американските интереси, подчертава швейцарският телевизионен канал. През десетилетията преди председателството на Тръмп Съединените щати похарчиха много пари и усилия, за да зададат тон, например в централата на ООН в Ню Йорк, Световната търговска организация (СТО) или Световната здравна организация (СЗО) в Женева. ... „Искаха да свирят навсякъде на първа цигулка“, подчертава кореспондентът на SRF.

 

Междувременно Китай споделя подобни амбиции като тези на САЩ. С помощта на упоритост и финансова сила дипломати от Пекин успяха да разширят своето влияние в международните организации. Те успешно създадоха пречки пред разследването на СЗО и идентифицирането на причините за коронавирусната криза.

 

След остри критики Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от СЗО, припомня швейцарският телевизионен канал. Джо Байдън вече се е върнал в тази международна организация. Той иска връщане към традиционната стратегия на американската дипломация: да присъства навсякъде, да участва във всички проекти и по възможност „ навсякъде да оставя последната дума за себе си“.

 

Въпреки това, поради нарастващото влияние на Китай, САЩ са по-зависими от съюзниците от всякога. Байдън вече обяви срещата на върха на Демократическата партия. Той иска да настрои лидерите на страни като Франция или Германия в икономическо и геостратегическо съперничество с Китай.

 

Тези, които предпочитат да видят като водеща сила демократична Америка, а не диктаторски Китай, могат да възлагат своите надежди на Джо Байдън, отбелязва швейцарският телевизионен канал SRF. „Той обаче не бива да забравя, че САЩ ще продължат да поставят на първо място собствените си интереси и да използват сътрудничеството като инструмент на властта“, заключава кореспондентът.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа