Twitter забранява „руските акаунти, подкопаващи доверието в НАТО“ на фона на нарастващо напрежение с Москва

Twitter забранява „руските акаунти, подкопаващи доверието в НАТО“ на фона на нарастващо напрежение с Москва
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    26.02.2021
  • Сподели:

Близо 400 акаунта в Twitter бяха затворени в последното цензуриране заради твърденията, че много от тях са свързани с Москва и работят за дискредитиране на НАТО, което все по-често организира военни игри на границата на страната.


Според говорител на компанията, „някои от тези акаунти разпространяват съобщения, свързани с руското правителство, докато останалата част от мрежата се фокусира върху подкопаването на доверието в алианса на НАТО и неговата стабилност".


Във вторник руските медии съобщиха, че базираната в Сан Франциско платформа за микроблогове е потвърдила, че поне 100 от забраните са за акаунти, за които се предполага, че са свързани с Русия.


Един от целевите акаунти принадлежи на дискусионния клуб Valdai. Водещият руски мозъчен тръст е домакин на ежегодно събитие в Сочи, което привлича високопоставени лица като бившия афганистански лидер Хамид Карзай, някогашния президент на Финландия Таря Халонен, бившия президент на Южна Африка Табо Мбеки, бившия италиански премиер Романо Проди и най-богатия човек в Китай, Джак Ма.


Освен това, според Twitter, 31 акаунта са били изтрити, тъй като се твърди, че са свързани с „Агенцията за интернет изследвания", за която някои на Запад твърдят, че е свързана с държавната фабрика за хакери и други руски правителствени структури. Компанията добави, че някои от тях са участвали в критики към ЕС.


Говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маркирането на потребители като руски агенти на влияние е тревожен прецедент. "Милиони потребители могат да попаднат под този термин. Дори Навални и неговите сътрудници - те със сигурност оказват влияние върху САЩ и ЕС, като се има предвид скоростта, с която антируските санкции биват подпечатвани", каза тя.
"Ще направим оценка на основанията за блокиране и ще дадем експертен отговор", каза Захарова.


През ноември московски депутат внесе законопроект, според който сайтове като Twitter и Facebook ще бъдат блокирани изцяло заради цензура на руски източници на новини. Twitter обозначава множество публично финансирани обекти като „свързани с руската държава медии", въпреки че не го прави за западните еквиваленти, като държавния RFERL на Америка и британската BBC.

 

НАТО постоянно е критикуван от руски политици, както и от медийни коментатори за поредица от военни операции, провеждани по руските граници. През декември заместник-министърът на отбраната на страната Александър Фомин заяви пред журналисти, че през миналата година „активността на въздушните и военноморските сили на НАТО се е увеличила значително и ситуациите, които могат да доведат до сериозни инциденти, все повече се появяват".


По-рано този месец генералният секретар на блока Йенс Столтенберг заяви пред репортери "трябва да изпратим ясен сигнал до Русия. Ако искат сблъсъци, ние сме готови. Ако искат да си сътрудничим, ще се радваме."

Станете почитател на Класа