Как може да се предотврати нарастващата вълна на нестабилност и конфликти в света?

Как може да се предотврати нарастващата вълна на нестабилност и конфликти в света?
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    02.03.2021
  • Сподели:

"Без взаимна воля за преговори, което предполага, че основните играчи в световната политика приемат компромиси по отношение на основните ценности и принципи, светът ще изпита нарастваща вълна от нестабилност и военни действия."


„Близо сме до исторически поврат", казва Греъм. Универсализацията на либералния ред, насърчавана от САЩ след падането на СССР, предизвика сътресения в глобалната система на управление, изградена след Втората световна война. Преобладаващата позиция на северноамериканската нация обаче е повлияна от редица фактори.


Греъм обясни, че „докато САЩ затънаха в отчаяни войни в Афганистан и Ирак, силата и мъдростта на американските лидери бяха поставени под въпрос". Световната финансова криза, възникнала на Уолстрийт, породи съмнения относно жизнеспособността на икономическата система в американски стил.


Освен това дълбоката поляризация и явната политическа дисфункция, проявена от нападението над Капитолия, сериозно подкопаха репутацията на демокрацията в страната. В този контекст много наблюдатели започнаха да се чудят, какво право имат американците да претендират за световно лидерство?


Греъм обаче подчертава, че неприятностите на Америка не са единственият фактор, който подкопава либералния световен ред. "Глобалното развитие разклати два основни стълба за всяка стабилна международна система: чувство за легитимност и стабилен баланс на силите. Без тези стълбове институционалната структура на либералния световен ред - ООН и свързаните с нея органи, международните финансови институции - не може да работи ефективно ", обяснява той.


Междувременно различни други участници на международната сцена, като Русия, Китай и европейските страни, предприеха стъпки, за да осигурят стратегическата си автономия, като по този начин детонираха основите на световния ред, воден от САЩ.


Както обяснява Греъм, новата администрация на САЩ вече даде ясно да се разбере, че иска да възстанови този ред. В статия, публикувана преди почти година, Джо Байдън защити необходимостта от глобално лидерство на страната си и обеща да подобри отношенията със своите съюзници. Въпреки че изборът му беше аплодиран от лидерите на няколко държави, „изобщо не е ясно дали са готови да приемат американското ръководство", каза авторът.


Според Греъм, „за разлика от либералния и основан на правилата възглед на САЩ, Русия е убедена, че все по-полицентричният свят трябва да се управлява от съвместни решения от голям„ концерт "на държави, в които всеки участник трябва да има право да наложи вето". Пекин има собствена визия за „йерархична система, съсредоточена върху Китай, в която други държави трябва да треперят от неговата културна и икономическа мощ и в която той ще поеме водеща роля при определянето на правилата на играта."
Тези разнопосочни мнения са съвместими чрез "реформа на глобалните институции в три критични области: сигурност, икономика и стратегическа стабилност", смята експертът.


В областта на сигурността трябва да се създаде работен форум за обсъждане на неотложни въпроси и разработване на решения. Неформалният статус на тази платформа може да допринесе за открит и честен диалог, основан на равенство и зачитане на взаимните интереси. По същото време, би било положително да се активират регионалните организации за сигурност, като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съветът НАТО-Русия, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия или Шанхайската организация за сътрудничество.


Що се отнася до стратегическата стабилност, САЩ и Русия трябва да разработят и поддържат нова система от споразумения, която отчита многополярния характер на ядрения свят и въздействието на модерните технологии върху производството на оръжия. По-късно би било необходимо да се включат други сили, предимно Китай, в този процес, за да се избегне дестабилизираща надпревара във въоръжаването.


По икономически въпроси би било уместно да се коригира системата на вноските и гласуването на членовете на Световната банка, Международния валутен фонд и банките за развитие, като се намали влиянието на западните сили в полза на нововъзникващите сили. В същото време работата на Световната търговска организация трябва да бъде съживена, за да се предотврати превръщането на основните икономически центрове в конкурентни протекционистични блокове.


Греъм каза, че разработването на поне груба обща визия за легитимен световен ред е достатъчно трудна задача, но не и невъзможна. "През 17-ти век Европа намери начин да сложи край на религиозните войни, а великите сили направиха същото след Втората световна война. Днес трябва да предприемем този подвиг отново", подчерта той.


Томас Греъм - изтъкнат член на американския мозъчен тръст на Съвета за външни отношения (CFR) и бивш старши директор на Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ по време на Джордж Буш,

Станете почитател на Класа