ФБР дава награда за „Готвача на Путин“, Кадиров публикува снимка с него

ФБР дава награда за „Готвача на Путин“, Кадиров публикува снимка с него
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    06.03.2021
  • Сподели:

Чеченският държавен глава Рамзан Кадиров на шега поиска от ФБР на САЩ 250 000 долара, след като Евгений Пригожин го посети в Грозни. Известен като „готвачът на Путин", Пригожин беше обявен в списъка за издирване миналата седмица и обвинен в намеса в изборите.
Според уебсайта на ФБР голямата награда ще бъде дадена за „информация, водеща до ареста му". Той е обвинен на 16 февруари 2018 г. в конспирация за измама на САЩ.
Американското правителство твърди, че Пригожин се е намесил в изборите през 2016 г., като рускоезичният Insider, германският Der Spiegel и финансираният от САЩ и Великобритания Bellingcat го обвиняват, че е управлявал „политическа намеса и военни операции, които са „тясно интегрирани с Министерството на отбраната на Русия."
„Приятели, скоро ще стана по-богат с четвърт милион долара! Невъзможно е да си представим по-лесни пари от тези на американското правителство", написа Кадиров в Telegram. „Днес разбрах, че ФБР е готово да плати 250 000 долара за информация относно местонахождението на бизнесмена от Санкт Петербург Евгений Пригожин!"
Съобщението беше придружено от снимка на чеченския президент с него в Грозни, столицата на републиката и седалището на правителството, на около 1500 км южно от Москва.
„С чувство за изпълнен граждански дълг съм готов да получа заслужената награда без пристъп на угризения на съвестта, но с едно условие - ще взема само кеш, моите чуждестранни сметки с милиони долари бяха блокирани поради санкциите от ЕС и САЩ", пошегува се Кадиров.
Кадиров е санкциониран от 2017 г. по обвинения в предполагаеми нарушения на правата на човека и незаконно преследване. Подобно на Кадиров, Пригожин вече е под ограничения от САЩ. През 2016 г. той беше обвинен в изграждането на руски военни бази, които армията твърди, че използвал за разполагане на войници в Украйна.
Пригожин е известен от западните медии като „готвачът на Путин", след като спечели значителен брой държавни договори за кетъринг. Освен че се бори с Вашингтон, бизнесменът участва и в няколко други правни битки. През ноември той започна дело срещу трима руски журналисти, които направиха очевидно неоснователни твърдения за предполагаемия му криминален произход.

Станете почитател на Класа