Китай увеличава военния си бюджет на фона на противостоянието със Съединените щати

Китай увеличава военния си бюджет на фона на противостоянието със Съединените щати
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.03.2021
  • Сподели:

Китай обяви днес, че увеличава военния си бюджет за тази година с 6,8 процента. Това стана в контекста на продължаващо напрежение със Съединените щати във връзка с Тайван и Южнокитайско море.

 

Увеличението на бюджета, което е по-голямо от това през 2020 г. (6,6 процента), бе обявено в доклад на министерството на финансите, публикуван в момент, когато се провежда годишната сесия на парламента.

 

Пекин предвижда да похарчи 1,355 милиарда юана (209 милиарда долара, 175 милиарда евро) за отбраната си, между три и четири пъти по-малко от разходите на Вашингтон.

 

„Това са официалните числа, които вероятно не отразяват всички разходи, свързани с отбраната“, подчертава Адам Ни, директор на базирания в Австралия Център за китайска политика. „Същият проблем съществува и с други страни, включително със Съединените щати“.

 

Китай аргументира увеличаването на военния си бюджет със следните цели: да догони Запада, да подобри заплащането на военните и да привлече нови кадри в армията, а най-вече да защитава границите си по-добре и с по-скъпи оръжия.

 

Китай цели да изтъкне претенциите си за суверенитет върху Южнокитайско море (най-вече пред Виетнам и Филипините), върху Източнокитайско море (към контролираните от Япония острови Сенкаку), а също така към Индия за Хималаите.

 

Подготовката за хипотетична инвазия на Тайван, остров с население от 23 милиона души, смятан от Пекин за китайски, също се отразява върху финансите на Китайската народноосвободителна армия (КНА).

 

„Външни заплахи“

А това е така, защото, макар атака срещу Тайван да не се планира освен в случай на официално обявяване на независимост от Тайпе, подготовката за нея е изключително скъпа (плавателни съдове, ракети, самолети, учения).

Китайската армия, която е враждебно настроена към тайванската президентка Цай Ингвен, чиято партия е традиционен привърженик на независимостта, почти ежедневно изпраща свои самолети в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван.

 

„Независимостта на Тайван е синоним на война“, предупреди за пореден път през януари китайското министерство на отбраната.

 

През изминалата година се наблюдаваше и голямо напрежение в отношенията Китай – САЩ и Китай – Индия. Съединените щати изпратиха военни кораби в Южнокитайско море, за да се противопоставят на териториалните амбиции на Пекин, и в близост до Тайван, за да изразят подкрепата си за тайванските лидери.

 

При сблъсъка между Китай и Индия по планинската им граница през юни миналата година загинаха 20 индийски войници и най-малко четирима китайски.

 

„Външните заплахи, пред които е изправен Китай, го задължават да засили отбранителния си капацитет“, най-вече с оглед на „случаите на намеса на САЩ в тайванския въпрос“, заяви Сун Чжунпин, експерт от КНА.

 

Предвид факта, че Тайван и Южнокитайско море са приоритети за Китай, голяма част от военния бюджет ще облагодетелства флота.

 

 

 

Разрушители и хеликоптероносачи

Флотът се сдоби през последните 12 месеца със самолети, разрушители и с два нови хеликоптероносача с щурмови хеликоптери тип амфибия. Китай, който вече има два самолетоносача („Ляонин“ и „Шандун“), в момента строи трети.

 

Засилването на китайската армия, която твърди, че води „отбранителна“ политика и „не цели хегемония или експанзионизъм“, провокира постоянно недоверието на съседните страни.

 

„Нарастващата военна мощ на Китай, без съмнение, изглежда заплашително за другите азиатски страни (…) и за САЩ. КНА обаче ще има нужда от още години или десетилетия, преди да е готова. Тя вероятно ще трябва да действа предпазливо, преди да премине към истински сражения“, казва Джеймс Чар, експерт по китайската армия от Нанянския технологичен университет в Сингапур. Пекин подчертава, че военните му разходи просто вървят ръка за ръка с икономическия му растеж и все още са скромни от гледна точка на процента им БВП (около два процента), а тези на Вашингтон и Москва превишават три процента от БВП.

 

Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм през 2019 г. Съединените щати много ще са изпреварили като военни разходи (732 милиарда долара) Китай (261 милиарда), Индия (71 милиарда), Русия (65 милиарда), Саудитска Арабия (62 милиарда) и Франция (50 милиарда).

 

 

Людовик Ере , Франс прес

Станете почитател на Класа