Мексиканската армия конфискува фалшифицирани ваксини Sputnik V

Мексиканската армия конфискува фалшифицирани ваксини Sputnik V
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    20.03.2021
  • Сподели:

Мексиканската армия иззе в щата Кампече флакони, които изглежда съдържаха руската ваксина Sputnik V срещу covid-19 и които бяха скрити в преносим хладилник в частен самолет, който трябваше да пътува до Хондурас.


В сряда служители от Генералната митническа администрация и мексиканската армия инспектираха частен самолет, който беше паркиран на международното летище Кампече (югоизточно от страната) и който трябваше да излети за хондураския град Сан Педро Сула.


По време на протокола за проверка на самолета властите са открили "1155 флакона с еквивалент на 5775 дози от руската ваксина срещу covid-19", които са били скрити в бял охладител, съдържащ безалкохолни напитки и сладкиши, според съобщение на мексиканското правителство за пресата.


Главната митническа администрация иззе флаконите с предполагаемите дози Spuntik V, докато екипажът и пътниците на самолета - с хондураска националност - бяха представени на Генералната прокуратура (FGR).


Въпреки факта, че мексиканското правителство съобщи, че намерените флакони съдържат над 5000 дози Sputnik V, Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който е посветен на разпространението и продажбата на тази ваксина, изясни в четвъртък, че това е "фалшиво вещество ".


"Анализът на снимките на иззетата партида, включително дизайна на опаковките и етикетите, предполага, че това е фалшиво вещество, което няма нищо общо с оригиналната ваксина", се казва в съобщението на Руския фонд за преки инвестиции.


До този четвъртък Мексико е получил 400 000 оригинални дози Sputnik V, като част от споразумението, постигнато между президента Андрес Мануел Лопес Обрадор и руския му колега Владимир Путин, за придобиване на 24 милиона дози с цел ваксиниране на 12 милиона души в латиноамериканската държава.

Станете почитател на Класа