Кремъл за война в Донбас

Кремъл за война в Донбас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.04.2021
  • Сподели:

Кремъл се надява, че няма да има пълномащабна война в ДНР и ЛНР. Това заяви на брифинг прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

 

Според говорителя на Кремъл към момента не е фиксиран напредък по прилагането на споразуменията от Минск.

 

„С Нормандския формат всичко е зле, не сме помръднали нито на йота при изпълнението на споразуменията от Минск“, каза Песков.

 

На въпрос как Русия ще реагира при избухването на военни действия в Донбас, ако украинската армия атакува републиките ДНР и ЛНР, прессекретарят на държавния глава на Русия отговори, че Кремъл силно се надява, че „това безумие няма да се случи“.

 

Въпреки липсата на напредък, няма алтернатива на споразуменията от Минск, следователно изявленията на Киев, че те са «мъртви», са опасни, каза Песков.

 

По-рано главата на Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че украинските въоръжени сили могат да предприемат пълномащабна атака срещу Донбас. Това заяви той в ефира на телевизионния канал «Россия 24».

 

Пушилин: Не изключваме пълномащабна атака на ВС на Украйна върху Донбас

 

 

Според него Украйна има физически възможности за това, технически също.

 

„Украйна има всичко готово за това (нападение, бел. ред.). Ще бъде ли дадена тази решаваща заповед, която ще бъде пагубна за цяла Украйна, ще видим”, каза Пушилин.

 

Той добави още, че на фона на изостряне на ситуацията в Донбас, ДНР разглежда всички възможни сценарии.

По-рано се съобщи, че тази седмица (5-11 април) ще се проведат разговори между президента на Украйна Владимир Зеленски, френския лидер Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за Донбас.

 

На 3 април народната милиция на ДНР съобщи, че петгодишно дете е загинало в резултат на безпилотен самолет, хвърлил взривно устройство, изстреляно от украинските военни в село Александровское в западната част на Донецк.

На 27 юли 2020 г. в Донбас влезе в сила пълна забрана за стрелба. Страните в конфликта не трябва да използват безпилотни самолети в близост до линията на контакт, да разполагат оръжия в и в близост до населени места и да извършват нападателни и разузнавателни и диверсионни действия.+

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа