Северният морски път на Русия сериозно печели на фона на суецката авария

Северният морски път на Русия сериозно печели на фона на суецката авария
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.04.2021
  • Сподели:

Известен японски експерт в областта на енергетиката счита, че след суецката катастрофа привлекателността на Северния морски път на Русия се увеличава за Япония. Според него Русия като цяло е най-безопасният източник на енергийни ресурси за Япония. Ако някой отрича това, това е само по политически причини.

 

JB Press, Япония: Северният морски път на Русия сериозно печели на фона на суецката авария

 

 

Ползите за Русия при активното разработване на Северния морски път са не само търговски, но и военни.

 

Суецкият канал е типичен пример за „тесен проход“ по океанските пътища, свързващи Европа и Азия, а най-големият кораб, който може да премине през този канал, се нарича«Suezmax».

 

Около 90% от целия суров нефт, внасян от Япония, преминава през Близкия изток, а около 80% от него преминава през геостратегическия «тесен проход» — Ормузкия проток.

 

Трябва да се отбележи, че няма пречки по маршрута на руския внос на петрол в Япония.

 

Ако изхождаме от съображения за енергийна сигурност, тогава вносът на руски петрол, който може да бъде доставен в Япония без никакви пречки за много кратко време, отговаря в максималната степен.

 

Не може да се отрече, че в Япония често се казва, че „зависимостта от Русия и руския нефт и газ е опасна“.

 

Но това са чисто политически изявления, които противоречат на реалността.

 

Що се отнася до самия автор, той счита, че за Япония няма по-безопасен източник на енергийни ресурси от руския нефт и газ.

 

Във връзка с активно нарастващите страхове за безопасността на южния Суецки морски транспортен маршрут, Русия с основание започна да рекламира своя Северен морски път, който минава през Арктика.

 

Авторът разглежда Северния морски път не само като търговски маршрут, но и като военен маршрут.

 

След пълното усвояване и откриване Северният флот на руския флот, базиран в Североморск, и руският Тихоокеански флот, базиран във Владивосток, ще бъдат на разстояние само от две седмици преход един от друг.

 

Не трябва да се забравя, че втечненият природен газ, произведен на полуостров Ямал отвъд Северния полярен кръг в Русия, също се изнася в Япония.

 

На път в посока Япония се намира полуостров Камчатка, а в столицата й Петропавловск-Камчатски в момента се изпълнява план за изграждане на база за претоварване на втечнен природен газ.

 

Междувременно в Петропавловск има и база на атомни подводници за руския Тихоокеански флот.

 

За да може руският тихоокеански флот от Владивосток да навлезе в Тихия океан, той трябва да премине през тесните места на проливите Ла Перуза, Сангарския или Цушимския проливи.

 

Но в Петропавловск няма тесни места.

 

Ако руска ударна атомна подводница се движи на юг с пълна скорост, тя бързо ще навлезе в Тихия океан.

 

Автор: Тошихиро Сугиура — старши научен сътрудник във Фонда за изследване на икономиката.

 

Повече от 20 години работи в СССР/Русия — Москва, Сахалин, Азербайджан. Той оглавява чуждестранните офиси на големия японски енергиен концерн Itochu. Участва в разработването на нефтените находища в Сахалин (SODECO). Работил е като главен анализатор в Японския институт за енергийни изследвания. Автор е на редица книги за енергетиката на Русия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа