Половината чешко население е готово да вземе ваксината Sputnik V дори без одобрение от ЕС

Половината чешко население е готово да вземе ваксината Sputnik V дори без одобрение от ЕС
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    12.04.2021
  • Сподели:

Близо 47% от чехите казват, че са готови да бъдат ваксинирани с руската ваксина Sputnik V, при условие че получи зелена светлина от властите в страната, разкри ново проучване.


46,6% от чехите, които все още не са ваксинирани, са отворени за имунизация с ваксината Sputnik V срещу Covid-19, ако тя получи спешно одобрение от местния здравен орган, според анкета на изследователската агенция STEM / MARK. Проучването е проведено в началото на април и бе съобщено от чешките медии през уикенда.


По-голямата част от тези, които обмислят руската ваксина, са от 60 до 75-годишна възраст - тези, които са най-застрашени от усложнения, свързани с вируса. Според проучването ваксината е популярна и сред лицата без висше образование и тези, които живеят в малки общини.


Около 53,4% са отхвърлили опцията Sputnik V, като се позовават на „общо недоверие към ефикасността на имунизацията" и на факта, че липсва благословията на Европейската агенция по лекарствата (EMA). В момента EMA е в процес на преглед за прилагането на Sputnik V, но изглежда не бърза въпреки недостига на ваксини в 27-членния блок.


Това накара някои държави-членки на ЕС, като Австрия, да обмислят закупуването на Sputnik V дори без одобрението на ЕМА. В събота австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че „преговорите за придобиване на руската ваксина де факто са приключили и че Виена може да получи до 1 милион дози от ваксината".


Унгария вече използва Sputnik V, заедно с китайската Sinopharm.


Известно недоверие към ваксината Sputnik V в Чешката република очевидно се дължи на антируски настроения, като около 22% от анкетираните заявяват, че няма да вземат ваксината, защото не вярват на Москва.


Докато чешкият президент Милош Земан отдавна подкрепя използването на руската ваксина за ускоряване на изоставащата ваксинация, министър-председателят Андрей Бабиш се противопостави на използването й без одобрение от регулаторния орган на ЕС. Новоназначеният здравен министър Петр Аренбергер обаче заяви, че ще даде съгласието си да използва Sputnik V като част от клинично изпитване.

Станете почитател на Класа