Испанската полиция разби незаконна 3D печатна работилница за оръжия

Испанската полиция разби незаконна 3D печатна работилница за оръжия
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

Испанската полиция е иззела оръжия, включително реплика на щурмова пушка и експлозиви, при нападение на така наречената първа незаконна работилница с 3D печат в Испания, способна да произвежда за минути части за оръжия.


Служителите на реда нападнаха съоръжение в Санта Круз де Тенерифе на испанските Канарски острови и арестуваха собственика му, чиято самоличност не е разкрита, се казва в изявление на испанската национална полиция в неделя.


Операцията се проведе през септември 2020 г., но досега остана в тайна с решение на испански съд.


По време на акцията полицията е иззела 19 отпечатани с 3D пистолети, девет пълнителя, два шумозаглушителя, както и множество части от оръжия. Открити са също копие на щурмова пушка Airsoft AR-15, както и два тейзера, пет ножа, мачете и катана. Освен частите на пистолети бяха открити и различни химични вещества, използвани за производството на експлозиви, включително черен барут и ацетон.


Служителите смятат, че частите на оръжията са произведени на място с помощта на технологията за 3D-печат, тъй като са намерени и два 3D принтера и 11 макари с нажежаема жичка за тях. Когато полицията нахлула в цеха, производството било в разгара си и един от принтерите тъкмо се готвел да завърши друг пистолет. Според съобщения в някои медии, намереното на място оборудване позволява на собственика на цеха да произведе цев за пистолет само за минути.


Служителите са намерили повече от 30 ръководства, включително за това как да произвеждат огнестрелни оръжия чрез 3D печат, заедно с „терористични ръководства и текстове за градска война, производство на домашни експлозиви и използване на огнестрелни оръжия".


Мотивите на собственика на работилницата все още не са разкрити на обществеността. Заподозреният е обвинен в незаконно притежание на огнестрелни оръжия и експлозиви.


Разкритието породи опасения сред испанската полиция, че използваните в този случай технологии могат да позволят на престъпниците и терористите да съхраняват огнестрелни оръжия, без да привличат твърде много внимание. Полицията е открила следите на заподозрения едва когато агенти, специализирани за наблюдение на интернет дейности, са се натъкнали на човек, който купува онлайн основни части от огнестрелни оръжия и експлозиви, се казва в изявлението.


„3D печатът е технология, която експоненциално увеличава опасността от разпространение на огнестрелни оръжия, предоставяйки достъп на престъпни и терористични групи до тях", каза полицията.


Самотен стрелец в германския град Хале използва картечен пистолет, създаден с такива компоненти при атаката на синагога през 2019 г., отнела два живота. Пистолетът му засече най-малко три пъти, което породи предположения, че неиндустриалното производство е спасило живота на някои хора.

Станете почитател на Класа