Русия планира да се оттегли от проекта МКС през 2025 г. и да създаде своя национална КС

Русия планира да се оттегли от проекта МКС през 2025 г. и да създаде своя национална КС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

Русия планира да се оттегли от проекта на Международната космическа станция през 2025 г., и да създаде своя Национална космическа станция (НКС), коментира вицепремиерът на Русия Юрий Борисов пред телевизионния канал "Россия 1".


Това решение беше взето на 12 април, Световния ден на авиацията и космонавтиката, на среща с президента Владимир Путин.


"Русия планира да създаде своя национална космическа станция. МКС е сериозно остаряла и правителството предлага предварително да говори с чуждестранните партньори", подчерта Борисов.


Беше посочено обаче, че Русия ще извърши технически преглед на МКС и ще уведоми за окончателното си решение. "Има все повече информация за технически неизправности. За да се избегне риск от извънредна ситуация, е необходимо да се извърши цялостен преглед на станцията. И в крайна сметка да се вземе решение и честно да предупредим партньорите", съобщават от офиса на вицепремиера.


От своя страна руската космическа агенция Роскосмос отбеляза, че преговорите за бъдещо сътрудничество по проекта МКС могат да започнат след 2024 г. "Имаме договорен работен период с партньорите на МКС на станцията през 2024 г. След този период решението ще бъде взето на основата на техническото състояние на станционните модули, повечето от които са достигнали края на своя полезен живот, както и нашите планове за разполагане на ново поколение национална орбитална станция." се казва в изявлението на държавната корпорация.


Роскосмос подчерта, че когато бъдат взети съответните решения, тогава ще започнат преговори с партньорите за условията и формите на последващото сътрудничество.


На заседание на Съвета на Руската академия на науките бе съобщено, че вече има няколко елемента на станцията, които са сериозно засегнати от щети и те не работят и много от тях не са заменяеми.


Според експерти, „решение за бъдещата съдба на МКС може да се вземе след подробно разработване на опциите, които ще бъдат предложени на Роскосмос от индустриалните компании, отговорни за полета на станцията, както и след дискусии с партньорите по програмата МКС."

Станете почитател на Класа