От всички американци 50 % са частично, а 33 % са напълно ваксинирани

От всички американци 50 % са частично, а 33 % са напълно ваксинирани
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

Повече от половината от всички възрастни американци са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19, а една трета са били напълно ваксинирани. И все пак някои групи продължават да се дърпат и администрацията на Байдън ги притиска да бъдат инжектирани.


50,4% от американците на възраст над 18 години са получили поне първата си инжекция, а 32,5% са напълно ваксинирани. според данни, публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.


Администрирани са общо 209 милиона дози, като САЩ са на път да постигнат целта на президента Джо Байдън за 200 милиона инжекции през първите 100 дни на поста, цел, която ще бъде постигната при около 216 милиона дози, но като се има предвид, че ваксинацията започна при управлението на Тръмп.


Ваксините са разработени в рекордно кратко време в рамките на операцията на Тръмп „Warp Speed" и разпространението им под ръководството на Байдън също е бързо. Разпространението обаче не е минало без проблеми, а ускореното разработване и тестване означава, че страничните ефекти все още се появяват в реално време.


Миналата седмица здравните власти на САЩ спряха употребата на ваксината, произведена от Johnson & Johnson, след като бяха съобщени няколко случая на редки кръвни съсиреци. Налични са още две ваксини, произведени от Pfizer и Moderna, въпреки че изследователи от Обединеното кралство предполагат, че те също могат да имат подобен риск.


Близо 70% от американците казаха за Pew Research миналия месец, че ще приемат или вече са взели ваксина срещу коронавирус. Останалите 30% казаха, че „вероятно или определено не биха".


Някои групи са по-устойчиви на ваксинация от други. Военните членове, ветерани, здравни работници и малцинства изразиха колебание да се инжектират, а някои направо отказаха, както направиха 40% от американските морски пехотинци. Част от това подозрение е основано на историята. Афро-американците, например, са били подложени на ужасяващи медицински експерименти през 20-ти век, а експерименталните ваксини и лекарства са били тествани върху войските в Персийския залив, често със сериозни последствия.


Говорейки пред CNN в неделя, съветникът по коронавируса в Белия дом Антъни Фаучи атакува скептиците срещу ваксините, включително почти половината от всички републиканци, които все още се двоумят.


„Почти парадоксално е, че, от една страна, те искат да бъдат освободени от ограниченията, но, от друга страна, не искат да се ваксинират. Просто това няма никакъв смисъл ", каза той. Обаче обвързването на ваксинацията с икономическото отваряне откри спор относно гражданските свободи и „паспортите за ваксини", мярка, срещу която републиканците открито се противопоставиха.


В САЩ от началото на пандемията са регистрирани 31,5 милиона случая на заболяване от Covid-19 и 563 000 смъртни случая, свързани с вируса.

Станете почитател на Класа