Макс Кайзер: „Вече сме в навечерието на отпадането на долара като световна резервна валута“

Макс Кайзер: „Вече сме в навечерието на отпадането на долара като световна резервна валута“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.05.2021
  • Сподели:

Анализаторът Макс Кайзер коментира износването на световната резервна валутна система.


Той вярва, че по времето на Джо Байдън САЩ ще преживеят отпадане на американския долар като световна резервна валута. Според него, в речите на настоящия обитател на Белия дом е възможно „да се зърне признанието на това голямо рестартиране, с края на долара като световна резервна валута и признаването на дилемата на Трифин, която ще доведе до унищожаване на щатския долар, без нищо да може да го предотврати."


Той припомня „Вашингтон се отказа от златния стандарт през 1971 г., в който момент беше наложен петродоларът, нещо, което вече не е в сила, защото САЩ са свиваща се икономика, която представлява все по-малка част от световния БВП и сега е между 20 и 25%". Това означава, че в страната не се произвежда достатъчно богатство, за да бъде изпратено в чужбина, в сравнение с останалия свят, където има все по-силни икономики. „В момента петродоларът е единственият начин да изпратим богатство в чужбина: да търгуваме петрол за долари", подчертава Кайзер.


В същото време страни като Русия и Китай започват да купуват барели петрол във валути, различни от долара. Междувременно администрацията на Байдън иска възобновяемите енергийни източници да представляват 50% от производството на страната, "така че ако не искаме да имаме петролара, няма да можем да имаме и долара", предполага анализаторът.


„Всичко показва, че вече сме в навечерието на отпадането на долара като световна резервна валута, като това ще бъде от полза за по-голямата част от населението" подчертава той.


Макс потвърждава, че тези промени се случват през половин век или дори повече. „Сега имаме ново правителство, което се е върнало 10 или 20 години назад, за да стигне до заключението, че трябва да преминем към възобновяема енергия и да излезем от петрола", казва водещият.


Според Макс, САЩ обогатяват други страни като Китай с цената на обедняването си в продължение на 40 години. Според него, когато Европа престана да бъде империя и изостави колониалните си позиции, качеството на живот на нейните жители се повиши. „Ако световната резервна валута престане да бъде щатският долар, ако изоставим империята на дълга и затворим 400 или 500 военни бази, които имаме по света и които не правят нищо повече от харчене на парите на държавата, качеството на живота на американците ще скочи до небето ", заключава Макс.

Станете почитател на Класа