TNI: Санкциите няма да помогнат, с Русия трябва да се разговаря по друг начин

TNI: Санкциите няма да помогнат, с Русия трябва да се разговаря по друг начин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.05.2021
  • Сподели:

Фактите говорят сами за себе си: руската икономика показва устойчивост пред американските санкции, няма признаци, че Кремъл ще смекчи позицията си към САЩ. Напротив, руските привърженици на твърдата линия твърдят, че няма какво да губят в отношенията със Запада, а перспективата за нова Студена война само засилва тяхната решителност.

 

TNI: Санкциите няма да помогнат, с Русия трябва да се разговаря по друг начин

 

 

Колкото и да искат американските официални лица, нито Навални, нито който и да е друг демократичен дисидент е в състояние да оспори и да се противопостави на руския лидер или ще усрее да въздейства отрицателно върху путинска Русия.

 

Най-добрият начин да се избегне нова студена война през 2020-те е чрез нова перестройка, извършена от лидер на реформаторите и подобряване на отношенията със САЩ и Запада. Наивно е да се вярва, че промени в този мащаб в системата на държавната администрация ще се извършват от човек отвън, а не от дома, построена от Путин.

 

След демократичните протести от 2011 г., в които Путин видя заговор на ЦРУ за свалянето му, в руската политика има много малко истински прозападни либерали.

 

Във времето, когато международните отношения стават все по-нестабилни и непредсказуеми, американското ръководство трябва да избягва изостряне на глобалното напрежение, когато шансовете за успех са малки, и да действа прагматично, за да избегне ненужни конфликти. Това важи особено за Русия.

 

Санкциите несъмнено са важен инструмент за въздействие върху руската външна политика, но за ефективна стабилизация и подобряване на двустранните отношения ще е необходима по-дългосрочна стратегия с перспективи за ново разведряване.

 

Автор: Професор Айдън Саша Шихан — изпълнителен директор на Школата за обществени и международни отношения към Университета в Балтимор.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа