ЕС видя опит на Русия да «интегрира» част от Украйна

ЕС видя опит на Русия да «интегрира» част от Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.05.2021
  • Сподели:

Европейският съюз заяви, че Русия се опитва да анексира част от Източна Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на документа, представен на членовете на ЕС.

 

Според агенцията в документа се посочва, че подобни стъпки на Кремъл като организиране на незаконни избори в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и издаване на паспорти на местните жители «са насочени към де-факто неконтролирани от правителството на Украйна територии от Русия».

 

Освен това текстът посочва, че ЕС може да засили енергийната сигурност на Украйна, както и да направи страната участник в редица проекти за сигурност на ЕС на фона на изявленията за предполагаемата възможна агресия от Русия.

Както съобщава Bloomberg, в същото време предоставянето на автономия на Донбас може да блокира присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС.

 

По-рано руският президент Владимир Путин обяви хуманитарния характер на предоставянето на руско гражданство на жителите на Донбас. Според него Москва няма желание да създава проблеми на Киев, но ситуацията с гражданските права в този регион надхвърля границите.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа