Атакуват Русия и Китай от няколко страни

Атакуват Русия и Китай от няколко страни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.05.2021
  • Сподели:

Пентагонът мечтае за азиатско НАТО и пръстен на нестабилност около Руската федерация и Китай

САЩ могат да формират азиатска версия на НАТО. Според Цзя Уеншан, ръководител на Института за изследване на глобалните компетенции към университета Шандонг, това може да обясни изявлението на американския президент Джо Байдън относно плановете за увеличаване на присъствието на НАТО в индо-тихоокеанския регион.

 

„Тъй като той (Байдън, бел. ред.) каза така, той трябва да е постигнал споразумения с други страни“, заяви експертът пред РИА Новости.

 

Китайският експерт счита, че Вашингтон най-вероятно вече е постигнал споразумение с някои страни, например с Австралия и Япония, а в бъдеще редица азиатски държави могат да се присъединят към новия военен алианс.

В същото време политологът отбеляза, че Япония и Индия все още не са се изразили официално по този въпрос, очевидно страхувайки се от възможната остра реакция от страна на Русия, Китай и други страни.

Според анализатора създаването на азиатска версия на НАТО трябва да се вземе насериозно, тъй като САЩ може да не се ограничат до студена война със страните от региона и да отприщят „гореща“, но това не бива да се позволява.

 

«Ако азиатските държави постигнат повече напредък и развитие, за Вашингтон ще бъде по-трудно да ги въвлече в азиатската версия на НАТО», допълни Цзя Уеншан.

 

Опасенията на китайския експерт, като се имат предвид изявленията на Вашингтон относно Русия и КНР, вероятно не са неоснователни. А на току-що проведената в Лондон среща на външните министри от Г-7 отне три пъти повече време за обсъждане на Русия и Китай, отколкото за проблемите в Афганистан, Мианмар, Либия и Сирия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа