Намаляват ли китайците?

Намаляват ли китайците?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.05.2021
  • Сподели:

Все по-малко бебета, все повече хора над 60 години. Напоследък населението на Китай нараства съвсем бавно, а обществото застарява. Това неизбежно буди тревога у ръководството в Пекин.

 

 

 

Китай се бори със спад в раждаемостта и с рязко застаряващо население. В последните 10 години китайците са се увеличавали едва с 0,53 процента годишно - толкова бавно, колкото не се е слувало от 50-те години на миналия век. Според последното преброяване, жителите на страната са 1,4 милиарда.

От 2010-а година насам броят на китайците над 60-годишна възраст е достигнал 264 милиона, сочат данните на китайската статистическа служба. За сметка на това гражданите в трудоспособна възраст намаляват. Очаква се статистиката отново да разпали дебата за непопулярното вдигане на пенсионната възраст в страната. И до днес жените в Китай се пенсионират между 50 и 55-годишна възраст, а мъжете - на 60. Възрастта за пенсиониране е фиксирана още при създаването на републиката, когато средната продължителност на живота е била далеч по-кратка.

 

И Китай става застаряваща нация

 

Според последните статистически данни, жените в Китай раждат средно 1,3 деца. През 2020-а година в страната са родени около 10 милиона деца. През 2019-а те са били почти 12 милиона. По тези показатели Китай се нарежда до други индустриални държави като Япония и Италия, чието население се определя като "застаряващо".

 

"В градовете високите разходи за жилищна площ, здравеопазване и образование охлаждат ентусиазма на младите двойки да имат деца", пише бизнес списанието "Каиксин". Покрай това втората по големина икономика в света вероятно ще се сблъска с необратим спад в броя на населението - и то без частните домакинства да имат възможността да натрупат състояние като тези в западните индустриални държави. ООН прогнозира, че броят на хората в континентален Китай ще достигне своя връх през 2030-а година, след което ще започне да спада.

 

Натискът спрямо Пекин да предприеме мерки, за да мотивира двойките да имат повече деца, нараства. През 2016-а година Китай преустанови политиката за едно дете, която поддържаше в продължение на десет години - с надеждата децата в семействата да се увеличат и да се раждат по две. Целта на властите беше да страната да достигне население от 1,42 милиарда души до 2020-а година. Тя не бе реализирана.

 

Манипулирани ли са данните?

 

Независими експерти се съмняват, че данните, публикувани от властите в Пекин, съответстват на действителността. Професор И Фусян от университета в Уисконсин е убеден, че населението на Китай отдавна намалява. "Смятам, че тенденцията е започнала през 2018-а година", казва той. Освен това смята, че Китай отдава е задминат от Индия по брой на населението. Според него числата в официалната статистика на Пекин са силно преувеличени. И дава конкретен пример: през 2000-та година се съобщава за 17,8 милиона раждания. 14 години по-късно броят на 14-годишните обаче е едва 13,7 милиона. "Реалният брой на населението през 2020-а година вероятно не е надминал 1,28 милиарда", казва И Фусян.

 

В сравнение с Китай, тенденцията в САЩ е положителна, отбелязват от китайската Централна банка. Цитирани са прогнози на ООН, според които американското население ще нарасне с 15 процента в периода 2019-2050-а година, докато за същия период в Китай е прогнозирано намаление с 2,2 процента. "Образованието и технологичният прогрес не могат да компенсират спада в населението", предупреждават от Централната банка.

Станете почитател на Класа