Обявиха стартирането на строителството на ядрено съоръжение от Путин и Си Цзинпин

Обявиха стартирането на строителството на ядрено съоръжение от Путин и Си Цзинпин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин ще участват в церемонията по започване на строителството на руско-китайско ядрено съоръжение, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

 

Тя заяви, че ръководителят на китайската държава "чрез видеовръзка от Пекин" заедно с руския президент "ще участва в церемонията по стартиране на руско-китайския проект в областта на ядрената енергетика". Церемонията ще се състои в сряда, съобщава РИА Новости .

 

Името на обекта не е посочено. През 2019 г. Росатом и Китайската национална атомна корпорация подписаха договор за седми и осми блок на АЕЦ Тианван. През март 2021 г. Росатом обяви, че "първият бетон в седми блок на АЕЦ Тианван е планиран за май", съобщава ТАСС .

 

На 23 март Русия и Китай се  споразумяха  да удължат Договора за добросъседство.  На същия ден китайският външен министър Ван Йи, след разговори с руския си колега Сергей Лавров, обяви готовността на Пекин, заедно с Москва,  да защитава  световния ред, основан на международното право, международната система под егидата на ООН.

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа