Азиатско НАТО: Стара песен на нов глас

Азиатско НАТО: Стара песен на нов глас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Професорът, ръководител на катедрата по история на страните от Далечния изток към Санкт Петербургския държавен университет, докторът по история Владимир Колотов припомни, че вече е имало опит за създаване на така нареченото азиатско НАТО. Такива са и настоящите желания на САЩ.

 

Азиатско НАТО: Стара песен на нов глас

 

 

Проф. Колотов: Този блок се наричаше SEATO, той съществуваше от 1954 до 1975 г. Обединението на Виетнам сложи край на азиатското НАТО.

В момента става дума за двойна стратегия за ограничаване на Китай в Югоизточна Азия. С чужди ръце. В този процес има два контура: първият е проекцията на мощност от страна на големите играчи, които не искат сами да се включват в конфликт с ядрена сила. Става дума за формата Quad — отбранителен съюз между САЩ, Австралия, Япония и Индия. Така под натиска на Съединените щати се формира блок, с който те искат да се противопоставят на Китай и съответно да намалят китайското влияние.

 

Това се дължи на факта, че понастоящем основният търговски партньор на Китайската народна република е АСЕАН — той е 650 милиона души, съвкупният БВП е 2 пъти по-висок от руския, а търговският оборот надхвърля половин трилион долара. Китай играе водеща позиция тук и неговата икономическа мощ може постепенно да се трансформира в един вид политическо влияние, което изобщо не се харесва на САЩ. Затова те събират всички, които са недоволни от това или са зависими от САЩ. Тези играчи считат, че обединени под американско ръководство, ще могат да се изправят срещу Китай в региона. Тоест става дума за сдържане на Китай, включително с военни средства в Югоизточна Азия.

Китай защитава своите интереси в Южнокитайско море. Това е ключова артерия, която свързва Китай с Близкия изток, откъдето Китай внася лъвския дял петрол.

 

Опитите за прекъсване на потока петрол в съвременния свят са индикации за незабавното използване на въоръжените сили.

 

Китай има тръбопровод през Мианмар до Индийския океан, но след като китайците завършиха строителството си, там започна дестабилизация около нещастните бежанци рохинджа. И там стърчат ушите на нашите «звездни» „партньори“.

 

В региона се провежда игра на геополитически шахмат.

 

Традиционната сфера на борба между Руската и Британската империи, която се води от 19-ти век и е наречена «Великата игра», сега се е разширила до по-голямата част от Евразия, броят на играчите се е увеличил. Добавени са САЩ и Китай, които играят както сами, така и използват чужди фигури, други играчи, които набират тежест, като Индия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа