Хонконгската полиция арестува главен редактор на вестник Apple Daily при акция

Хонконгската полиция арестува главен редактор на вестник Apple Daily при акция
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.06.2021
  • Сподели:

Полицията за национална сигурност на Хонконг арестува главния редактор и четирима други директори на вестник Apple Daily в ранни сутрешни акции, включващи стотици офицери, заради ролята им в публикуването на десетки статии, за които се твърди, че са част от заговор за сговор с чужди сили.

 

Шефът на сигурността на града Джон Лий обвини арестуваните, че използват „журналистическа работа като инструмент за застрашаване на националната сигурност“, и издаде смразяващо предупреждение към жителите и други медии.

„Нормалните журналисти са различни от тези хора“, каза Лий. „Моля, дръжте се на разстояние от тях.“

 

Отделът за национална сигурност на полицията съобщи, че петимата са били арестувани по подозрение за тайно споразумение с чужда държава или с външни елементи за застрашаване на националната сигурност, чрез статии, според които полицията призовава за налагане на санкции срещу Хонконг и континентален Китай. Всички бяха арестувани в домовете си, около 7 часа сутринта.

 

Полицията също претърси редакцията на Apple Daily и нейните офиси, като заяви, че заповедта покрива „силата на търсене и изземване на журналистически материали“. „Операцията, която все още продължава, има за цел да събере доказателства за случай на съмнение за нарушение на закона за националната сигурност“, се казва в нея.

 

Полицията също замрази активи в размер на 18 млн. Хонконгски долара (2,3 млн. Щатски долара) на три компании, Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited и AD Internet Limited. Компанията майка, Next Digital, обяви спиране на търговията с акции преди отварянето на пазарите в четвъртък.

 

Полицейската операция е значителна ескалация на правителствените действия за задушаване на пресата в Хонг Конг, чийто продемократичен таблоид се смяташе за основна цел.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа