Сблъсъкът по повод вятърните турбини увеличава напрежението след Обединеното кралство и ЕС

Сблъсъкът по повод вятърните турбини увеличава напрежението след Обединеното кралство и ЕС
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.06.2021
  • Сподели:

Нов фронт се откри в напрежението след Брекзит между Борис Джонсън и ЕС заради опасенията на Брюксел, че британската индустрия за вятърни турбини е облагодетелствана за държавни договори на стойност милиарди лири. 

С подкрепата на правителствата на Франция и Испания, Европейската комисия предупреди частно британските служители, че правителствената политика за обществени поръчки може да нарушава търговската сделка, подписана в навечерието на Коледа.

 

Сблъсъкът подчертава трудната линия, която правителството се опитва да поеме, обещавайки да подкрепи британските компании в ерата след Брекзит, като същевременно изпълнява ангажимента си да бъде отворена за инвестиции от цял ​​свят, включително Европа.

 

Въпросът също така се присъединява към дълъг списък от точки на напрежение в отношенията между ЕС и Обединеното кралство, откакто Обединеното кралство напусна единния пазар и митническия съюз, включително спорове относно споразуменията след Брекзит за Северна Ирландия и издаването на лицензи в риболовни води, което доведе на патрулните лодки на Royal Navy, разположени в Джърси по-рано тази година. 

 

Бизнес секретарят Kwasi Kwarteng се готви да подпише изключително ценни договори за възобновяема енергия през следващите месеци, тъй като правителството се стреми да изпълни обещанието на премиера, че офшорните вятърни паркове ще генерират достатъчно електроенергия за захранване на всеки дом във Великобритания в рамките на едно десетилетие.

 

Разбира се, че ЕС е разтревожен от публичната подкрепа на правителството за индустриална цел от 60% от веригите за доставки, използващи произведени в Обединеното кралство стоки или услуги, доставяни на вътрешния пазар, и преработен въпросник за онези, които наддават за договори. 

 

Два въпроса във въпросника изискват от кандидатите за договори да „предвиждат с подкрепящи доказателства нивото на съдържанието на Обединеното кралство в своя проект и нивото на създаване на местни работни места“. Но споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство изрично забранява всяко изискване за компаниите да „постигат дадено ниво или процент от вътрешното съдържание“. 

 

Понастоящем около 50% от индустриалната верига за доставки се обслужва от фирми от Обединеното кралство, но водещи компании, базирани в ЕС, имат голям интерес към пазара, включително испанската фирма Siemens Gamesa и френската енергийна компания Total. Седем от най-големите вятърни ферми в света са на територията на Обединеното кралство и това е все по-плодотворен пазар за международните доставчици на енергия.

 

Правителството се готви да предложи нов кръг от така наречените договори за разлика, които предлагат допълнителни пари в брой на компании, инвестиращи в проекти за възобновяема енергия, за да ги изолира от всякакви спадове в пазарната цена на едро за енергия. Кръг от подобни договори, стартирани през 2014 г., предложиха финансова подкрепа на стойност 9,7 милиарда британски лири. 

 

Мадрид и Париж възложиха на неотдавнашната среща на комисията да повдигне темата за новите договорни процеси с британски официални лица.

 

Според дипломатически източници британските служители потвърждават, че във въпросника са включени подробности относно използването на местно съдържание, но все още не са решили каква тежест ще дадат на отговорите на компаниите при възлагане на договори.

 

„Комисията изрази загрижеността си относно спазването на споразумението за търговия и сътрудничество и ангажиментите на Обединеното кралство към СТО“, каза дипломатически източник. Разбираемо е, че комисията повдигна и темата за бъдещите субсидии от Обединеното кралство за британската вятърна турбина. Говорител на комисията заяви, че служители оценяват политиката на британското правителство.

 

Сам Лоу, старши научен сътрудник в мозъчния център на Центъра за европейска реформа и бивш член на стратегическата търговска консултативна група на Департамента за международна търговия, каза: „Изискванията за местно съдържание са забранени не само съгласно споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, но и ангажиментите на Обединеното кралство към СТО.

 

„Така че въпросът, на който трябва да се отговори, е дали Великобритания всъщност предоставя на компаниите с британски вериги за доставки преференциален достъп до договори или просто за събиране на информация. Последното е добре, първото по-малко. “

 

Департаментът за бизнес, енергетика и индустриална стратегия заяви, че успехът на заявленията за британски договори няма да зависи от ангажиментите на компаниите относно използването на местния труд и услуги.

 

В него се казва: „Ние се ангажираме да подкрепяме индустрията на възобновяемите енергийни източници в Обединеното кралство, когато е възможно, и да изграждаме устойчиви вериги за доставки на нисковъглеродна електроенергия, способни да изпълнят ангажимента на индустрията за офшорни вятърни сектори от 60% съдържание в Обединеното кралство в своите съоръжения. Въпреки това, в съответствие с търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС няма задължителни изисквания веригите за доставка да използват продукти от Обединеното кралство или какъвто и да е друг вид задължителни цели.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа