Село в Мианмар е унищожено на фона на сблъсъци между военни и анти-хунта групировки

Село в Мианмар е унищожено на фона на сблъсъци между военни и анти-хунта групировки
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.06.2021
  • Сподели:

Село в централната част на Мианмар е опожарено от военната хунта, убивайки най-малко двама души и намалявайки около 200 домове до купища пепел и развалини, съобщиха жители на местните медии.

 

Силите за сигурност подпалиха село Кин Ма, регион Магуей, във вторник следобед, след битки с противници на хунтата, според жители. Повече от 1000 души се приютяват в гората и близките села, докато най-малко двама възрастни хора, които не са могли да избягат, са изгорени до смърт, съобщиха селяните пред новинарския сайт Irrawaddy.

 

Държавната телевизия MRTV обвини „терористите“ за пожара и заяви, че медиите, които съобщават друго, „умишлено планират да дискредитират военните“. MRTV съобщи, че 40 „терористи“ са подпалили къща в Кин Ма, предизвиквайки пожар, който е обхванал 100 от 225-те домове на селото.

 

Жителите обаче казаха на Ройтерс, че в селото са останали само 30 къщи, докато около 200 жилища са изгорени до основи. Пожарът беше достатъчно голям, за да бъде записан от сателитната система за проследяване на пожара на Nasa в 21.52 ч. Във вторник, съобщи агенцията.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа