Стево Пендаровски търси помощ от вселенския патриарх Вартоломей за признаването на МПЦ

Стево Пендаровски търси помощ от вселенския патриарх Вартоломей за признаването на МПЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.06.2021
  • Сподели:

На срещата е била обсъдена ситуацията в православния свят, ролята на Вселенската патриаршия за насърчаване на междухристиянския диалог и съжителството между различните народи и религии

 

 

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски, като част от работното си посещение в Република Турция, се срещна в Истанбул с Негово Светейшество вселенския патриарх Вартоломей, информира скопския телевизионен канал ТВ 21, цитиран от "Фокус".

На срещата е била обсъдена ситуацията в православния свят, ролята на Вселенската патриаршия за насърчаване на междухристиянския диалог и съжителството между различните народи и религии. В тази връзка президентът Пендаровски подчерта значението на ролята на Вселенския патриарх за насърчаване на диалога по всички отворени въпроси в православния свят.

В допълнение е бил обсъден въпросът за решаване на статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия и по този повод президентът Пендаровски е подчертал, че Вселенският патриарх има специална роля за преодоляване на църковния спор. В същото време македонският президент е призовал спорът да бъде разрешен възможно най-скоро, защото, както посочи, раната на едно място в православния свят боли в целия православен свят.

Били са обменени и мнения относно ситуацията в региона, свързана с текущите събития по отношение на интеграцията на страните в Европейския съюз, като патриарх Вартоломей е подчертал, че подкрепя членството на Северна Македония в ЕС, което чрез изпълнение на критериите би донесло по-добър живот, повишена солидарност и толерантност в страната и региона.

 

 

Станете почитател на Класа