Evrensel: НАТО вече има двама врагове — Русия и Китай

Evrensel: НАТО вече има двама врагове — Русия и Китай
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.06.2021
  • Сподели:

НАТО, което след разпадането на СССР и Варшавския договор се оказа в ситуация на „отсъствие врагове“, във връзка с което се заговори за „мозъчната му смърт“, сега има два конкретни врагове, които ще позволят, според автора, алиансът да дойде на себе си. Резултатите от отминалите срещи на върха, както и срещата на Байдън-Путин, всъщност определят целите на алианса за следващите 10 години.

 

Evrensel: НАТО вече има двама врагове - Русия и Китай

 

 

…Стратегическият документ има характер на пътна карта за обединение срещу Русия и Китай през следващите 10 години. По тази причина основната цел на западния фронт е да се стартира обновление и осмисляне на алианса.

 

Например в раздела, озаглавен „Стратегически усилия във времена на несигурност“, се прави следната оценка:

„Несигурността на бъдещето изисква НАТО постоянно да се адаптира. Светът през следващите 10 години ще бъде много различен от света, в който съществуваше алиансът по време на Студената война и през последвалите десетилетия.

 

Това ще бъде свят на конкуриращите се велики държави, в който арогантните авторитарни режими с ревизионистки външнополитически програми се стремят да разширят своята власт и влияние, а съюзниците от НАТО са изправени пред системни предизвикателства в сферата на сигурността и икономиката“(стр. 5).

 

НАТО, което след разпадането на СССР и Варшавския договор се оказа в ситуация на „липса на врагове“, във връзка с което се заговори за „мозъчнато му смърт“, отсега нататък има два конкретни врага, които ще позволят на алианса да дойде на себе си: Русия и Китай.

 

Значителна роля в това играе американският план да продължи да бъде лидер на Запада, като прави империалистическата поляризация биполярна. Може да се каже, че на срещите на върха от миналата седмица САЩ постигнаха целта си, като направиха някои отстъпки пред европейските империалистически държави.

 

Първата отстъпка беше отказът от санкции срещу проекта Nordstream 2, чиято цел е да осигури директен поток на природен газ между Русия и Германия.

 

А втората отстъпка беше краят на 17-годишния спор за субсидиите за Boeing и Airbus. Митата, наложени по спора за Boeing-Airbus, които се обсъждаха в продължение на много години в Световната търговска организация, бяха преустановени за пет години. Но повишените мита върху стоманата и алуминия, останали от ерата на Тръмп, ще продължат да действат.

 

Западът, който постепенно губи своята икономическа мощ пред Китай, сега планира да поддържа тази хегемония с помощта на превъзходството във въоръжението и НАТО.

 

При задействането на НАТО Китай и Русия нямат друг избор, освен да създадат „източно НАТО“. Варшавският договор също бе създаден по необходимост след НАТО.

 

Не е нужно да сте пророк, за да видите, че най-важният разрив ще бъде около Украйна. Украинският президент Зеленски заяви, че НАТО е готово да приеме страната му за член. Вероятно западният алианс ще се опита да предприеме стъпки в тази посока, въпреки възраженията на Русия. Тогава ще бъде обсъден и Крим.

 

По този начин САЩ, обновявайки алианса под егидата на НАТО, укрепват позициите си и отново въвличат света във фаза на напрежение, войни и увеличаване на въоръженията. Поради тази причина борбата на народите срещу войните и въоръженията сега става още по-важна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа