Не вдигайте наздравица за нацизма…

Не вдигайте наздравица за нацизма…
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

И този 22 юни отмина, в Русия си спомниха за 1941 г. в полунощ на 2021-а, със свещи за молитва за загиналите, със светлинки за незабрава на историята, с портретите на Безсмъртния полк във всяко семейство. С даскалско чудене се запитах как може да обясним на младия човек защо е толкова важно да се помни 9 май, за 22 юни, защо не трябва да се смесват „нацизъм“ и „сталинизъм“, каквато е съвременната идеологическа политика на Европейския парламент и не само…

 

 

Сложна задача, не толкова за ума, колкото за сърцето, което също има памет, но тя не разчита на теоретични, академични и още  по-малко на пропагандни агитпросветни заклинания. Младото сърце се отвращава от словесните битки, най-много да го отбележи 22 юни като ивент или акционизъм със светлинни ефекти, твърде голям и невидим за прескачащата и накъсана памет на тик-ток-клип-културата.

 

Младите са плод на визуалната култура и оттук даскалско вдъхновение ме насочи към класиката, към филма на Сергей Бондарчук по разказа на Михаил Шолохов „Съдбата на човека“. Разказът е кратък, може да бъде прочетен и в хипер бързата информационна инфлация на съвременното ни ежедневие. Филмът е класика – европейска, не само съветска, и има субтитри – ако неразбирането на руския език плаши.

 

WW2 German, Soviet, Allied militaria, uniforms, awards, weapons history.  War relics forum

 

Ще попитате, добре де, защо точно този филм от огромното съветско кино наследство за войната? Защото там има една сцена, описана от Шолохов, изиграна/преживяна от Сергей Бондарчук: Военнопленнически лагер, немски офицери на трапеза, викат за забавление руски войник, за да го накарат да вдигне наздравица за победата на нацистите. Предстои Сталинград, но е само началото на Сталинградската битка, немците суеверно се предусещат за победители. Но „Рус Иван“, както нацистите наричат всички руски войници, без да помнят името, а защо им е да помнят имената на славянските унтерменшен, отказва. Т

 

Акция 1005″: една от най-зловещите тайни на нацистка Германия | Новини и  анализи от Европа | DW | 27.08.2019

 

Тогава му предлагат да си избере, преди да го разстрелят – да пие за победата на нацистите и да отърве живота си, или за своята гибел. Руският Иван пие нееднократно за гибелта си, и отказва съблазнителния хляб със сланина. Хлябът не се яде с врагове. След като не успяват да го унижат, руският Иван остава на крака, връщат го с хляба и сланината като награда за смелостта – офицерското чувство в немците за малко се пробужда. В килията хлябът и сланината са разрязани с тънка нишка на равни парченца – да има за всички пленници. Хлябът се яде с приятели.

Добре, е и? Днес е 2021 г., защо точно този филм? Защото когато ви казват да приравните нацизма и сталинизма, е все едно да пиете наздравица за победените нацисти, приравнени с победителите, потънали в еврочиновническа амнезия. Да, не сте военнопленници, но умът ви може да бъде пленен, има и хляб, и сланина – според вкуса.

Не вдигайте наздравица за нацизма… Делете хляба с приятели.

 

Дарина Григорова

Станете почитател на Класа