Facebook нарасна до 1 трилион долара, след отхвърляне на антитръстов иск

Facebook нарасна до 1 трилион долара, след отхвърляне на антитръстов иск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2021
  • Сподели:

Facebook се изкачи над пазарната граница от 1 трилион долара, след като федерален съдия във Вашингтон отхвърли делото на 48 генерални адвокати на щатите и териториите на САЩ, обвинявайки го в монополистично поведение.


Подаден през декември 2020 г. с много медийни раздвижвания, съдебният процес обвини Марк Зукърбърг, че има монопол върху услугите на Персонална социална мрежа (PSN) и участва в „системна стратегия" за премахване на конкуренцията, като купува приложения като Instagram и WhatsApp и отказва на потенциални съперници достъп до своята платформа.


Американският окръжен съдия Джеймс Боасбърг го отхвърли в понеделник, обяснявайки в решение от 53 страници, че предполагаемият монопол на Facebook не е точно определен количествено, докато няколко конкретни отказа за достъп, които могат да попаднат под дефиницията на монополистично поведение, са били извършени през 2013 г., с изтекла давност.


Акциите на Facebook нараснаха след обявяването на присъдата, като затвориха на $ 355,64 за акция. Самата компания за първи път достигна 1 трилион долара пазарна капитализация.


Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс твърди, че Facebook „използва монополната си власт, за да смаже по-малките и да потуши конкуренцията, всичко за сметка на ежедневните потребители". Към нея се присъединиха 47 колеги от 45 щати на САЩ, окръг Колумбия и територията на Гуам. Единствено Алабама, Джорджия, Южна Каролина и Южна Дакота не се включиха в делото, което в крайна сметка се комбинира с жалбата на Федералната търговска комисия.


Съдия Боасбърг отхвърли категорично иска и постанови, че жалбата на FTC е „правно недостатъчна, тъй като не изтъква достатъчно факти, за да се установи правдоподобно, че Facebook е монопол на пазара на PSN".


„Пазарът на PSN е необичаен по редица начини, включително това, че продуктите в него не се продават на цена, което означава, че услугите на PSN не печелят директни приходи от потребителите, което означава, че съдът не може да разбере точно какво би могло да възлиза на 60% от него, камо ли да може да се направи извод за основните факти, които биха могли да го обосноват", пише Босберг


Той отбеляза, че потребителите отделят своето време, внимание и лични пари на Facebook в замяна на достъп, който Зукърбърг след това монетизира чрез рекламодатели - в размер на почти 70 милиарда долара през 2019 г. и над 18 милиарда долара печалба.


Съдията остави отворен 30-дневен прозорец за FTC, за да подаде отново жалбата си, и дори предложи основания, на които те биха могли да го направят. Общата политика на Facebook за отказ за предоставяне на достъп на конкуренти не нарушава антитръстовото законодателство, пише той. Поведението, което може да го е нарушило, се е случило за последно през 2013 г., така че вече не е допустимо за разглеждане.


Множество вътрешни документи във Facebook, публикувани от парламента на Обединеното кралство през 2018 г., разкриха, че Зукърбърг лично е наредил да ограничи функцията за намиране на приятели на вече несъществуващото приложение за споделяне на видео Vine, при очевидна репресия срещу потенциалния конкурент.


Според американското законодателство монополистът „няма задължение да се справя със своите конкуренти и отказът да го направи обикновено е законосъобразен, дори ако е мотивиран ... от желанието„ да ограничи влизането от нови фирми или да възпрепятства растежа на съществуващите" - обясни Боасберг. Единственият случай, в който подобно поведение би могло да бъде приложимо, е ако достъпът се откаже на някой, който преди това го е получил с краткосрочна загуба, „без никаква възможна обосновка, различна от изгонването на конкурент от бизнеса в дългосрочен план".

Станете почитател на Класа