Русия призовава за реформа на Съвета за сигурност на ООН

Русия призовава за реформа на Съвета за сигурност на ООН
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2021
  • Сподели:

„Прекомерното представителство на Запада" при вземането на решения трябва да бъде ограничено, за да се създаде по-балансиран световен ред, с повече принос от глобалния изток и юг", според руския външен министър Сергей Лавров.


Лавров заяви, че западните държави имат твърде голяма власт върху Съвета за сигурност на ООН и предложените ограничения ще демократизират международните отношения.


Съветът за сигурност, съставен от 15 държави, включва пет постоянни членове: Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ. Няма постоянни представители от Африка, Южна Азия или Южна Америка. Останалите 10 места са заети от държави на ротационен принцип, като трима членове са поканени да се присъединят от Африка, двама от Азиатско-Тихоокеанския регион, един от Източна Европа, двама от Латинска Америка и Карибите и двама от Западна Европа. Според Лавров тази настройка благоприятства западните държави.


„Усилията за внасяне на повече демокрация в международните отношения и утвърждаване на полицентричен световен ред включват реформиране на Съвета за сигурност на ООН чрез укрепването му с азиатски, африкански и латиноамерикански държави и прекратяване на аномалията с прекомерното представителство на Запада в основния орган на ООН ", написа Лавров.
Външният министър отбеляза също, че новата администрация на САЩ, водена от президента Джо Байдън, е възстановила „стария световен ред" на Г7 и НАТО. По-естествена платформа за изготвяне на взаимно приемливи споразумения между водещите икономики, млади и стари беше Г-20, каза той, отбелязвайки, че тя обедини Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).


Лавров също изрази мнението, че Русия предлага обединяващ дневен ред в международните отношения и че Москва е отворена за честен диалог с всяка държава, която търси баланс на интересите. „Ще продължим да пропагандираме появата на култура на международни отношения, основана на върховните ценности на справедливостта и даваща възможност на [всички] големи и малки страни да се развиват в мир и свобода", пише той.


„Винаги ще останем отворени за честен диалог с всеки, който демонстрира взаимна готовност да намери баланс на интересите, твърдо вкоренен в международното право. Това са правилата, които се придържаме."

Станете почитател на Класа