САЩ отново поставят Европа на границата на ядрена война

САЩ отново поставят Европа на границата на ядрена война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2021
  • Сподели:

На 19 юли 2021 г. руското министерство на отбраната обяви поредното успешно изпитание на хиперзвуковата крилата ракета 3M22 „Циркон“. Стрелба е извършена от фрегатата „Адмирал Горшков“ по наземна цел, разположена на разстояние повече от 350 км. Скоростта на ракетата е била около 7 скорости на звука. Демонстрирана е високата точност на поразяване - „право в центъра на целевия кръг“.

 

Изпитанието беше коментирано на 19 юли 2021 г. по време на брифинг от прессекретаря на Пентагона Джон Кирби. Представителят на министерството заяви: „Новите руски хиперзвукови ракети потенциално дестабилизират и представляват значителни рискове, тъй като са системи, способни да носят ядрени бойни глави. За разлика от руския подход, САЩ развиват изключително неядрени хиперзвукови ударни способности. Следователно, заедно с нашите съюзници в НАТО, ние продължаваме да се заемаме с възпиране, като същевременно допринасяме за по-голяма стабилност в региона."

 

Очевидно, говорейки за възпиране в региона, Джон Кирби е имал предвид Европа и разполагането на американски хиперзвукови ракети със среден обсег на наземно базиране в европейския театър на военните действия. Съединените щати имат такива планове и практическото им изпълнение все още е възпрепятствано от липсата на съответните ракетни системи в експлоатация.

 

Но работата в тази посока тече. За финансовата 2023 година Сухопътните войски на САЩ са планирали разполагането на първата батерия от перспективната ракетна система за свръхзвуково оръжие с голям обсег (РССОГО). Наземната колесна ракета-носител ще разполага с транспортно-изстрелващ контейнер за две ракети с обсег над 2775 километра.

 

Комплексът РССОГО е балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво с хиперзвукова планираща се бойна глава с пет пъти скоростта на звука.

 

Ако си спомняте времената на Студената война, тогава РССОГО е прераждането на ракетната система „Пършинг-2“ със среден обсег. Разликата е, че РССОГО има хиперзвукова плъзгаща се бойна глава в конвенционалното оборудване, докато „Пършинг-2“ имаше едноблокова ядрена бойна глава с капацитет от 5 до 80 килотона.

 

„Пършинг-2“ беше проектиран за хирургически „обезглавяващ“ прецизен удар срещу най -важните обекти на военната инфраструктура на СССР: стратегически ядрени съоръжения, щабове, бункери, защитени командни пунктове, комуникационни центрове и др.

 

Перспективната американска ракетна система РССОГО ще има същите бойни задачи. В същото време голям обхват и висока точност на унищожаване, както и кратко време за полет, ще позволят на това оръжие, дори в конвенционално оборудване, да решава стратегически задачи.

 

Изявлението на Джон Кирби по време на брифинга на 19 юли 2021 г. на следващия ден беше коментирано от руското посолство в САЩ: „Бихме искали да напомним Джон Кирби, че потенциалното разполагане на хиперзвуково оръжие в Европа би било силно дестабилизиращо. Неговото кратко полетно време би оставило малко време за вземане на решения и би увеличило вероятността от непреднамерен конфликт. "

 

Трудно е да не се съгласим с това: колкото по-малко време отнема вземането на решение за ответна атака, толкова по-голяма е вероятността от реален отговор на фалшиво задействане на системата за предупреждение за ракетна атака. Колкото и висока да е надеждността на руската военна техника, грешка не може да бъде изключена на 100%. Същото може да се каже и за американската военна техника.

 

Вашингтон и неговите съюзници също трябва да имат предвид един ключов момент. Факт е, че клауза 17 от "Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране" предполага "правото да се използва ядрено оръжие в отговор на използването на ядрени оръжия и други видове оръжия за масово унищожение срещу Русия и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено ”.

 

Следователно САЩ и техните съюзници трябва да разберат, че ударът им с конвенционални ракети ще бъде последван от руски ядрен отговор. Американският естаблишмънт няма да може да стои настрани: руският отговор няма да се ограничи само до въздействието само върху европейския театър на военните действия, ще трябва да се извърши и масиран ядрен удар по континенталната територия на САЩ.

 

И настоящите възможности на Русия в това отношение са впечатляващи. Вземете например стратегическа ракетна система „Авангард“. Характеристиките ѝ като междуконтинентален обсег, хиперзвукова скорост на плъзгаща се ядрена бойна глава до 28 пъти скоростта на звука и изключителна точност, сравнима с тази на крилата ракета, способността да се заобикаля американската система за ПРО, позволяват да се нанесе гарантиран удар в дълбините на Съединените щати в рамките на 15 минути след старта.

 

Очевидно Русия ще бъде принудена да отговори на разполагането на наземни ракетни системи със среден и малък обсег в Европа. И този отговор нулира всички предполагаеми предимства на САЩ и техните съюзници по НАТО. Нещо повече, този отговор може да бъде организиран на територията на някои латиноамерикански страни, което ще лиши американската администрация от спокоен сън и в крайна сметка ще го принуди да преговаря.

 

Що се отнася до прогнозата за бъдещето, на Европа е гарантиран нов кръг на напрежение в средносрочен план, който ще приключи едва когато американският елит, разположен физически в чужбина, загуби чувството си за сигурност. Няма други възможности за развитие на събитията.

 

 

  Александър Владимиров, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа