Байдън: “Кибератаките срещу САЩ могат да предизвикат истинска голяма война"

Байдън: “Кибератаките срещу САЩ могат да предизвикат истинска голяма война"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.07.2021
  • Сподели:

Значителна кибератака срещу САЩ може да доведе до „истински изстрели" с голяма сила, предупреди президентът Джо Байдън, позовавайки се на това, което Вашингтон вижда като нарастващи заплахи от Русия и Китай.


„Вярвам, че е повече от вероятно ако завършим във война - истинска огнестрелна война с голяма сила - че това ще е следствие от кибернетичен пробив с големи последици и с експоненциално увеличаване на капацитета", заяви той по време на посещението си в Службата на директора на националното разузнаване.


Президентът също така изтъкна заплахите, породени от Пекин, наричайки президента на азиатския гигант Си Дзинпин „смъртоносно сериозен Китай да стане най-мощната военна сила в света, както и най-голямата икономика в света в средата на 2040-те ".


Киберсигурността се издигна на преден план в дневния ред на правителството на САЩ, след като поредица от известни атаки срещу обекти, като SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS и Kaseya, нанесоха щети на страната, далеч извън хакнатите компании, тъй като засегнаха доставките на гориво и храна.


По време на срещата на върха, проведена на 16 юни в Женева (Швейцария) с руския президент Владимир Путин, президентът на САЩ сподели списък с „критични инфраструктури, които трябва да са извън границите на хакерството". Оттогава висши служители на Националната сигурност от администрацията на Байдън поддържат постоянен контакт с висши служители на Кремъл във връзка с кибератаки срещу САЩ, съобщи Белият дом.

Станете почитател на Класа