Ваксината се приема по-добре с ... вурст

Ваксината се приема по-добре с ... вурст
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.08.2021
  • Сподели:

Как да мотивираме хората, за да се имунизират по-масово? Изобретателността е безгранична - от стипендия за колеж през ловни пушки и екзотични пътешествия до вурст.

 

 

 

Вурст за награда на имунизиралите се - с тази авангардна мярка в град Зоненберг в Тюрингия са успяли само за ден да увеличат двойно броя на желаещите да се ваксинират. А имат и други идеи за увеличаване на ентусиазма - например да раздават билети за футболни мачове.

 

И в САЩ раздават на "смелчаците" подаръци - в някои от щатите ваксинираните могат да участват в лотарии. В Охайо тази лотария е с един милион долара джакпот, а в Ню Йорк наградата за определени ваксинации с жребий достига дори до пет милиона долара. Между ваксинираните родители на деца между 12 и 17-годишна възраст пък ще бъдат раздадени 50 пълни стипендии за колежи или за университет в щата. В най-многолюдния американски щат Калифорния за стимули за ваксиниране вече са отделени 116 милиона долара, сред които и десет големи награди по 1,5 милиона, които се разпределят пак чрез лотария. В Западна Вирджиния пък са избрали да раздават предметни награди, включително пикапи и ловни пушки.

 

Пътешествия, марихуана и домашни животни

 

Веригата от аптеки CVS също организира лотария сред готовите да се ваксинират и раздаде 130 награди, сред които 100 едноседмични круизни пътешествия из Карибите или в Европа. Многобройни градове и ваксинационни центове предлагат и по-банални мотивации: търговски намаления, безплатни билети за увеселителни паркове или спортни мероприятия. А редица работодатели обещават на своите работници и служители специален бонус, ако се ваксинират. Колкото и да е абсурдно, някои активисти на движението в подкрепа на ваксините раздават дори цигари с марихуана.

 

Ваксинационни лотарии организират и в Русия, където цари огромен скептицизъм по отношение на местната ваксина Спутник V. Там в томболите се разиграват автомобили и дори жилища. Други приоритети явно имат хората на индонезийския остров Ява, където във ваксинационната лотария се раздават домашни животни: козички и кокошки.

 

Чрез ваксината могат да се "заработят" и пари, и отпуска

 

Разпространена е и друга форма на насърчаване: веднага след ваксинирането хората получават пари в брой или ваучери. В Гърция на младите хора се предлага ваучер от 150 евро, с който могат да си заредят телефона или да си купят нещо. В Сърбия за ваксинация се получават около 25 евро.

 

В други държави насърчаването минава през стомаха. В Израел раздават пица и хумус, в Китай - яйца и брашно. В Индия, където ваксинирането върви доста по-бавно от заплануваното, властите също проявяват голямо въображение. Медиите съобщават, че хората, които са готови да се ваксинират, получават като награда бензин, семена за посев, домати, ориз и дори триколки.

 

В Чехия пък използват друг инструмент: отпуската. Всички държавни служители, които са се ваксинирали, ще имат право на два допълнителни дни платен отпуск.

 

Или по желание, или по задължение

 

Не навсякъде обаче избират "моркова" - в някои държави действат по метода на "тоягата". На много места се въвежда задължително ваксиниране поне за определени професионални групи. Това важи например за държави като Русия, Гърция, Италия и Великобритания. Във Франция задължиха целия медицински и социален персонал да се ваксинира. Ако някои представител на визираните професионални групи откаже да се ваксинира, санкциите съвсем не са дребни: от спиране на заплатата до уволнение.

 

За ваксинираните постепенно се въвеждат и някои привилегии. Прословутата нюйоркска "Метрополитън Опера" отвори вратите си само за ваксинирани. А в Саудитска Арабия до ежегодното поклонение в Мека хадж бяха допуснати само 60 000 ваксинирани богомолци.

 

В Германия се чуват гласове както "за", така и "против" наградите, привилегиите и наказанията. Икономистката Нора Шех предложи например на ваксинираните да се раздават пари в размер до 500 евро, която до момента не се е натъкнала на положителен отклик. Идеята с вурстовете обаче работи идеално, както сочи опитът от Зоненберг.

Станете почитател на Класа