СССР спасил човечеството от „бактериологичен апокалипсис“, подготвен от Япония

СССР спасил човечеството от „бактериологичен апокалипсис“, подготвен от Япония
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.09.2021
  • Сподели:

Успехите на разузнавателните служби, предпазните мерки и бързото настъпление на Червената армия попречили на света да претърпи „бактериологичен апокалипсис" през 1945 г., информира Александър Звягинцев, историк, бивш прокурор на няколко международни съдебни процеси от 20 -ти век. Според него е имало „заговор срещу света и човечеството от милитаристката клика на Япония", за което свидетелстват някои от наскоро разсекретени документи в Русия.


След създаването на отряд 731 на императорската японска армия (основан на територията на окупирана Манджурия, за да подготви бактериологична война), в руския Далечен изток се появява кърлежът, носещ енцефалит, така наречената японска акара, която по-късно се разпространява в целия Съветски съюз, обяснява Звягинцев. „Никога дотогава не сме го имали", казва той, като приписва разпространението на антракс на японската програма за бактериологично оръжие, поради факта, че японските военни изпускат щамовете си в притоците на река Амур.


Червената армия, както е отразено в историческите документи, „е избегнала многобройни жертви поради работата на разузнавателните служби, като ваксините са били инокулирани навреме и е било организирано водоснабдяване, което изключва използването на речна вода от местни източници " „Самите японци пострадаха най-много от използването на тези бактериологични оръжия". Имаше и няколко случая на използване на арсенала от опасни бактерии срещу китайски граждани", припомня Могилевски.


Първото използване на тези оръжия е документирано много преди 1945 г., в средата на 1938 г., по време на битката при Халхин Гол. Разпространението на заразния материал е станало, защото японците трябвало да бягат, а бактериологичното оръжие вече е било произведено и е готово. Тогава бактериите се озовали в река Халхин Гол.


Документите, свързани с тази японска военна програма, бяха разсекретени през август миналата година от руското външно министерство в отговор на искане от Руското историческо дружество. По време на следващ форум ще бъдат публикувани още документи, което ще позволи на много хора да научат за събития, за които практически не са останали свидетели.


Съдът в Хабаровск се съсредоточил върху специалните части на армията на Квантунг, които бяха посветени на отглеждането на щамове чума, холера, антракс, както и експерименти върху хора и подготовка за бактериологична война. Въпреки че отряд 731 е създаден предимно за водене на такава война срещу Съветския съюз, сред целите също са били Монголия и Китай, твърдят историци. Дванадесет японски войници, обвинени в тези действия, противоречащи на международните конвенции, бяха осъдени през 1949 г. на различни срокове на затвор, включително командирът на армията на Квантунг, генерал Одзодзу Ямада.

Станете почитател на Класа