Дистопичен кошмар“: Милиардерът Дуров критикува Apple и Google за цензуриране в интернет

Дистопичен кошмар“: Милиардерът Дуров критикува Apple и Google за цензуриране в интернет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.09.2021
  • Сподели:

Две от най-големите корпорации в света, американските технологични гиганти Apple и Google, активно цензурират информацията, разпространявана сред обществеността. Това казва Павел Дуров, руският основател на приложението Telegram Messenger.


Дуров е дългогодишен критик и на двете компании, както и на някои от техните конкуренти, като например WhatsApp на Facebook. Той смята, че те са отговорни за нарушаването неприкосновеността на личния живот.


„Преди 20 години имахме децентрализиран интернет и относително неограничена банкова система", пише той в канала си в Telegram. „Днес Apple и Google цензурират информацията и приложенията на нашите телефони, докато Visa и Mastercard ограничават какви стоки и услуги можем да платим. Всяка година се отказваме от повече власт и контрол над живота си, в полза на шепа неизвестни корпоративни ръководители, които не сме избрали."


Според Дуров, „най-активните и креативни умове са толкова заети да се фокусират върху свободно предприятие и създаване на цифрово съдържание, че са забравили за принципите на поверителност и свобода в интернет".


„Гледайки това, се чудя какво ще остави в наследство нашето поколение. Ще влезем ли в историята като тези, които позволяват свободните общества да се превърнат в антиутопични кошмари?" размишлява той.


Това не е първият път, в който Дуров критикува американските технологични корпорации. През май той захапа Apple за „тоталитарен" контрол върху приложенията и данните на китайското правителство, като казва, че „големите технологични компании често избират печалбите пред свободите".


Той също така атакува Apple и Google за налагането на „безумен 30% данък върху продажбите на стоките, продавани на мобилните им телефони."


„Резултатът-потребителите плащат по-високи цени, стартиращите фирми и цели индустрии се унищожават или никога не се появяват. Регулаторите пренебрегват този абсурд от десет години ", каза той.

Станете почитател на Класа