Китай планира да построи гигантска слънчева електроцентрала в космоса

Китай планира да построи гигантска слънчева електроцентрала в космоса
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.09.2021
  • Сподели:

През 40 -те години на миналия век американският писател Айзък Азимов, известен със своите научнофантастични произведения, се заигра с идеята, че човечеството един ден може да построи космическа електроцентрала. Очевидно изненадващата прогноза на автора ще се сбъдне с помощта на китайските експерти.


Азиатският гигант обяви плановете си да пусне цял флот от слънчеви панели с дължина километър в космоса до 2030 г. и да изпрати получената енергия обратно на Земята. Докладите предполагат, че след като заработи напълно, около 2050 г., космическата слънчева електроцентрала ще изпраща количество електроенергия подобно на произвежданото от една атомна електроцентрала.


Основната концепция включва космическа станция със слънчеви панели за преобразуване на слънчевата енергия в електрическа. След това микровълнов предавател или лазерен излъчвател ще се използва за изпращане на енергия до колектор на Земята, където станция ще преобразува микровълновата енергия обратно в електрическа.


Като част от този амбициозен проект, Пекин вече започна изграждането на тестова база в района Бишан на югозападния град Чунцин, където ще проучи как да предаде безжично натрупаната в космоса енергия. Инсталацията ще заема около 13,3 хектара и ще се използва за изстрелване на между четири и шест балона, способни да събират слънчева светлина и да я трансформират в микровълни, преди да я изпратят на Земята.


За изграждането на орбитална слънчева електроцентрала ще бъдат извършени 100 изстрелвания на китайската супер тежка ракета Changzheng-9 (Long March 9). Космическата рамка ще виси неподвижна на височина 35 700 километра, където не се изискват постоянни орбитални корекции.


Наличието на масив от слънчеви панели в геостационарна орбита би позволило на растенията да избягват сянката на Земята и да събират слънчева светлина 24 часа в денонощието.


Съобщава се, че проектът ще започне с прототипен тест през 2022 г. Производството на електроенергия в орбита от един мегават е насрочено за около 2030 г. Централата ще достигне максималния си капацитет около 2050 г.

Станете почитател на Класа