Камала Харис се шегува за потенциалните купувачи на президентския самолет на Мексико

Камала Харис се шегува за потенциалните купувачи на президентския самолет на Мексико
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.09.2021
  • Сподели:

В наскоро представената си книга „По средата на пътя", мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разказва предложението, направено на шега от вицепрезидента на САЩ Камала Харис, за определяне на евентуалния купувач на спорния президентски самолет, оценен на 125 милиона долара.


Според публикацията на президента, Харис е посъветвала да се предложи Boeing 787-8 Dreamliner, закупен от правителството на Фелипе Калдерон (2006-2012) и използван по време на мандата на Енрике Пенья Нието (2012-2018), „на един от тези милиардери, които сега организират космически пътувания срещу такса от 250 000 долара на човек."


В коментара си, направен по време на официално посещение през юни тази година, вицепрезидентът на САЩ се позовала на магнатите Джеф Безос, Ричард Брансън и Илон Мъск, които се състезават в така наречената „космическа надпревара на милиардерите".


Президентът на Мексико уверил, че макар самолетът да остава на земята и правителството на Мексико плаща за поддръжката му, ресурсите са спестени. Самолетът, предназначен за полети от поне пет часа, има много високи разходи за трансфер.


Въпросът за президентския самолет породи противоречия, защото се смята за символ на корупция в латиноамериканската страна. През 2020 г. се състоя символичната „томбола" и луксозният самолет не беше спечелен от никого, но пари бяха присъдени на няколко победители. Получените средства са използвани за здравни програми.

Станете почитател на Класа