Куба: предприемачи се подготвят за по-отворена икономика

Куба: предприемачи се подготвят за по-отворена икономика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

Кубински предприемачи, които управляват компании, чиято дейност варира от продаване на сушени плодове през поправка на велосипеди до разработване на софтуер, се опитват да разберат какви възможности и предизвикателства се задават за тях след знакова промяна в правилата, които движат управляваната по комунистически модел икономика.

По-рано този месец правителството публикува разпоредби за реформа, която ще позволи на малки и средни компании да се регистрират официално и да получат достъп до държавно финансиране, с което се слага край на класифицирането от десетилетия на техните служители като „самонаети лица“.

 

Мярката е разглеждана от мнозина анализатори като една от най-важните реформи, предприети, откакто всички бизнес дейности – надолу по веригата чак до ваксаджийството, – бяха национализирани през 1968 г. при тогавашния лидер Фидел Кастро.

 

Омар Еверлени, един от най-известните кубински икономисти, определи реформата като много позитивна и отдавна очаквана от много кубинци. Тя предвижда важни ограничения – например, човек няма право да притежава повече от една компания, да сключва договори с чуждестранни партньори или да извършва пряка чуждестранна търговия. „Предвид икономическата ситуация и оставащите рестрикции, това означава, че няма да има голямо икономическо подобрение в краткосрочен план“, предупреди Еверлени.

 

За Найвис Диас, основателката на „Вело Куба“ – компания за поправка и отдаване под наем на велосипеди със 17 служители, – промяната обаче е значителна. „Важното е, че сега ставаме изцяло част от икономиката и вече не сме маргинализирани“, каза тя. „Голям брой хора с редица социални и бизнес дейности в града, както и мнозина други в частния сектор, очакваха това“, довери Диас.

 

Мярката е част от пакета с пазарно ориентирани реформи, предприети от кубинския президент Мигел Диас-Канел през последната година, когато пандемията от коронавируса и по-строгите американски санкции тласнаха и без това немощната икономика към рязък спад и доведоха до недостиг на храни, лекарства и други основни продукти.

 

Кубинската икономика спадна с 10,9 процента през 2020 г. и се сви с още 2 на сто до юни на годишна основа. Тя остава зависима от туризма и вноса.

 

Братята Фернандес, които притежават „Десидратадос Хавана“ – единствената кубинска компания, обработваща и продаваща сушени плодове, – въпреки това са ентусиазирани.

 

„Лошото икономическо положение може да представлява възможност“, каза Оскар Фернандес между импровизирани пещи и друго оборудване в мазето си. Компанията на братята започнала работа, когато пандемията ги принудила да затворят кафенето си, обясни той.

Марк Франк , Анет Риос , Ройтерс

 

Станете почитател на Класа