Позорното бягство от Афганистан удари по долара

Позорното бягство от Афганистан удари по долара
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

Доверието в долара като световна резервна валута се опира на представата за военната мощ на САЩ, така че катастрофалното бягство предполага последващ икономически срив на Америка, казва основателят на PMC Blackwater Ерик Принс в интервю за Тъкър Карлсън. Според Принс Америка е изправена пред по-сериозни сътресения, отколкото по време на Голямата депресия.

 

 

 

 

ЕРИК ПРИНЦ, основател на PMC Blackwater: Демократите през цялото време се оплакваха, че Тръмп „вреди на НАТО“, но според мен това ще унищожи останалото от НАТО. Защото САЩ действаха толкова едностранно и толкова глупаво … Фактът, че президентът на САЩ получи порицание от британския парламент, е просто безпрецедентен. Така че ние подкопахме доверието на нашите европейски съюзници и всички други съюзници в света, на които Америка разчита. Независимо дали става въпрос за агент на ЦРУ, който се опитва да вербува някого, или за държава, която Америка иска да спечели на своя страна в конкуренцията си с Китай. Разбира се, сега хората ще се замислят колко бързо Америка изостави приятелите си в Афганистан, колко ужасно хаотично и неудобно беше излизането. Това ще доведе до промени, за които дори не сме мислили. Защото … Вижте, доларът е световната резервна валута.

 

Защо? Защото той е подкрепен от идеята за военната мощ на САЩ. Събитията, които видяхме в Афганистан през последните 20 години и през последните няколко седмици, и това, което ще се случи през следващите две седмици, изглеждат зле.

Преди три години казах: „Не трябва да допускаме да е като в Сайгон, когато хората излитаха от покривите с хеликоптери“. А това получихме в крайна сметка!

 

Разходите ни надвишават приходите и можем да продължим да живеем по този начин, защото можем просто да печатаме все повече и повече долари. Но когато хората не мислят за САЩ като за единствени … когато Pax Americana приключи и вече нямат доверие в долара, това ще има огромни последици за нашата икономика и начина ни на живот.

 

Внезапно ще се наложи да живеем само според възможностите си.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа