Защо инвеститорите залагат на малко известни криптовалути след растежа на биткойн и етер?

Защо инвеститорите залагат на малко известни криптовалути след растежа на биткойн и етер?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

След възстановяването на основните криптовалути като биткойн и етер, жетоните, които са по-малко известни и имат по-ниска капитализация, се представят по-добре от тези гиганти. Сред експертите обаче няма единодушие, когато става въпрос за обяснение какво води до това сътресение.


Цената на Cardano се удвои миналия месец, което го направи третата по големина криптовалута в света. От своя страна Avalanche вдигна стойността си тройно през август, докато Binance Coin нарасна с 50%. Успоредно с това, неизменяемите токени (NFT) увеличиха стойността си четирикратно за няколко дни.


Някои анализатори приписват успеха на гореспоменатите активи на факта, че спекулантите се преориентират от „стълбовете" към нови и по-вълнуващи крипто проекти, точно както става често след големи набези на пазара.


Други намират обяснение във фискалното стимулиране и изключително ниските лихвени проценти, които тласкат инвеститорите към по-екстравагантни приключения.


"Няма съмнение, че има много вълнение в криптовалутите. Това може ясно да се види в цифрите, както в общите обеми, така и в растежа им", казва Йони Асия, основател и главен изпълнителен директор на цифровата борса EToro, цитиран от Bloomberg. Експертът приписва това на съвкупност от фактори, като ниски лихвени проценти, инфлация и огромно фискално стимулиране, което се превърна в чекове за мнозина по време на пандемията.


Майкъл О'Рурк, водещ пазарен стратег в JonesTrading, се съгласява "С всички тези пари, които се носят наоколо, не трябва да е изненадващо, че има хора, които плащат прекомерни суми за цифрови активи, които могат лесно да бъдат създадени."


Междувременно американските пазари на акции процъфтяват. И сега, когато този рисков режим е активиран, крипто пазарът може да реализира печалба, казва Джейсън Урбан, съдиректор на Galaxy Digital Trading.


Интересното е, че преди 2020 г. имаше малко корелации между биткойна и дневните печалби в индекса S&P 500. Тази ситуация обаче се промени миналата година, когато в разгара на пандемията биткойн и акциите на САЩ спаднаха и се възстановиха заедно, казва Уей Лианг от DBS в Сингапур.

Станете почитател на Класа