Сан Франциско ще плаща на членовете на банди 300 долара на месец, за да се откажат от насилието

Сан Франциско ще плаща на членовете на банди 300 долара на месец, за да се откажат от насилието
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

Град Сан Франциско стартира смела инициатива за ограничаване на насилието с оръжие, плащайки на хора с „висок риск", за да свалят оръжията и да станат по-продуктивни членове на обществото.


Сан Франциско ще стартира „Стипендия за пазител на мечтите" като пилотна програма през октомври, съобщи San Francisco Examiner. Зад причудливото име идеята е проста: на хората, за които властите смятат, че носят най-голям риск да застрелят някого, вместо това ще им се предлагат $ 300 на месец, за да се срещат с „лайф коуч" и да уговарят други „високорискови" лица, за да не се ангажират в оръжейни престъпления.


Тази месечна стипендия се увеличава до $ 500, когато тези лица изпълняват задачи, като например среща с ментори и кандидатстване за работа.


Към юли стрелбите в Сан Франциско са се удвоили от миналата година, убийствата с оръжия са нараснали с една трета, а броят на жертвите от изстрел се е увеличил с повече от 100%, според данните на Examiner.


Кметът Лндон Брийд реагира на този скок в насилието не с наемане на повече полицейски служители или разрешаване на репресии от страна на правоохранителните органи, а с обещание да увеличи полицейския бюджет със 120 милиона долара и да пренасочи парите към социално подпомагане и други фокусирани към социална справедливост програми, всички под шапката на „Стипендия за пазител на мечтите".


Докато съкращенията на бюджета досега бяха в полза на пренареждане на градските финанси, скоро стартиращата програма е продукт на същото желание за справяне с престъпността от по-събуден ъгъл. Полицията смята, че конфликтът между само 12 чернокожи и латиноамерикански групировки е отговорен за повечето убийства в Сан Франциско. Като такава, новата програма ще бъде насочена към най-опасните членове на тези банди.


Коментаторите онлайн се подиграха с програмата, приравнявайки я към подкупване на престъпници да не извършват престъпления. „Насилствените престъпници се нуждаят от затвор, те не се нуждаят от пари. Хората, които застрелват други хора, трябва да бъдат заключени в затворите и да се държат далеч от нас", пише Дейвид Фреддозо във Washington Examiner във вторник.


Подобни инициативи, рекламирани като успехи от служители на Сан Франциско, дадоха смесени резултати. Една програма в Ричмънд, Калифорния, доведе до по-малко смъртни случаи от огнестрелно оръжие, но вместо това имаше повече смъртни случаи без огнестрелно оръжие. Въпреки критиките, програмата има своите истински вярващи. „Идеята да плащате на престъпниците да не стрелят може да е секси заглавие, но това е изключително неточно описание на интервенцията", каза служител пред ABC7. Той подчерта, че участниците ще получат своите парични плащания по предварително заредени карти и няма да могат да ги изразходват за незаконни стоки и ще трябва да се ангажират активно със социални услуги, вместо просто да се въздържат от убийства на хора.

Станете почитател на Класа