CNN: Победата на талибаните може да вдъхнови американските екстремисти и белите супрематисти

CNN: Победата на талибаните може да вдъхнови американските екстремисти и белите супрематисти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

След като президентът Джо Байдън обяви изтеглянето на САЩ от Афганистан за завършено и войната за приключила, правителството му пренасочва вниманието си към враговете у дома, а именно „белите супрематисти и екстремистите", за които се твърди, че аплодират талибаните.


„Белите супрематисти и антиправителствените екстремисти изразиха възхищение от постигнатото от талибаните. Това е тревожно развитие за американските служители, които се борят със заплахата от насилие в страната", съобщи CNN в сряда следобед.


По име се споменава само един служител - Джон Коен от Службата за разузнаване и анализ към Министерството на вътрешната сигурност. Неговото безпокойство идва от разговор по телеконференция с правоохранителните органи, до който CNN казва, че е получил достъп, като Коен казва, че тези групи „очертават дейността на талибаните като успех".


Друг източник е SITE Intelligence Group, неправителствена организация, ръководена от професионалната „екстремистка последователка" Рита Кац. Техният седмичен бюлетин от 26 август съдържа цитат от анонимен човек в канал Telegram, възхваляващ „фермерите и минимално обучени мъже, които се бориха да върнат си нацията."


Джоана Менделсън, асоцииран директор на Центъра за екстремизъм на Лигата против поругаване, също се появява в разказа на CNN. Въпреки че „ADL не е наблюдавала достоверни заплахи или мобилизиране на екстремистка онлайн дейност, те са загрижени за настоящата онлайн реторика".


„Фактът, че талибаните в края на деня могат да претендират за победа над такава световна сила, е нещо, което белите супрематисти вземат под внимание", каза Менделсън пред CNN.


Историята цитира и двама неназовани федерални служители, един от правоохранителните органи, а друг от DHS, спекулиращи, че тази „омразна реторика може да доведе до насилие срещу афганистанските бежанци, които в момента след победата на талибаните се прехвърлят в за заселване САЩ".


Подкрепяното от САЩ афганистанско правителство се срина практически за една нощ и предаде финансираната от Пентагона армия на талибаните без бой в средата на август. Това доведе до яростна борба на десетки хиляди хора да напуснат Кабул през летището, контролирано от американските войски. На фона на отстъплението някои критици на американския истеблишмънт предупредиха, че смутеният Бял дом може да се обърне навътре, за да отмъсти за унижението си.

 

Администрацията на Байдън твърди, че „белите супрематисти и вътрешният екстремизъм" са най-голямата заплаха за правителството на САЩ след бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ. Те упорито наричат събитието „въстание" срещу САЩ, въпреки че никой не е обвинен в подобно престъпление, а ФБР наскоро призна, че това не е опит за организиран преврат.

Станете почитател на Класа