САЩ ще продължат сътрудничеството с талибаните за борба с ИД

САЩ ще продължат сътрудничеството с талибаните за борба с ИД
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.09.2021
  • Сподели:

Президентът на Съвместните началник щабове на САЩ, Марк Мили, посочи по време на пресконференция в Пентагона възможността за координиране на американските сили с талибаните за борба с терористите от Ислямска държава.


Въпреки че Мили заяви, че "този тип сътрудничество е възможно", министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, с когото се явиха пред пресата, веднага уточни, че "не би искал да прави никакви прогнози", ограничавайки се да добави, че борбата срещу Гран Хорасан, афганистанският клон на ИДИЛ, ще бъде сред техните приоритети.


Мили отбеляза също, че не е ясно дали талибаните са се променили. „Мога да ви кажа от собствен опит, че това е безмилостна група от миналото и предстои да видим дали ще се променят или не", посочи военният командир.
Американските войски завършиха изтеглянето си от Афганистан във вторник. Към днешна дата единствените връзки на САЩ с талибаните бяха ограничени до евакуация от летището в Кабул.


Според президента на САЩ Джо Байдън прекратяването на военната мисия на САЩ бе най-добрият начин да се защити животът на войниците и да се гарантира, че цивилните могат да напуснат страната през следващите седмици или месеци.


Миналата седмица 13 американски военни бяха убити при нападението от афганистанската фракция на Ислямска държава, докато охраняваха летището в Кабул, за да улеснят евакуацията на тези, които искат да напуснат страната.

Станете почитател на Класа